Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pulmicort respule ili micronephrin


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mat_37

17.06.2010. 22:05

Ako mi piše da je nađen u brisu ždrijela onda ne trebate sumnjati i ako mislite da je bolje da nije napravio taj bris jer sam ja samo onako to tražio onda vam se zahvaljujem sa štovanjem.Imam antibiogram i tu ste u pravu.Budesonide isključujem.Samo sam htio savijet renomiranog doktora kao što ste vi.Ovo je mala sredina i doktori se ne susreču prečesto sa teškim laringitisima.Meni je ipak lakše ovako tražiti samo savijet nego bolesno dijete voditi svakih 10 dana u zagreb.Zahvaljujem se jer odgovoriti na moje pitanje nije vaša obaveza nego vaša dobra volja i to poštujem.Inače,napadaji laringitisa nisu prošli prvi dan nakon korištenja budesonida jer sam do lijeka došao tek nakon trećeg dana napadaja koji su bili izrazito jaki.HVALA

Darko Richter, dr. med.

17.06.2010. 23:20

Nije potrebno toliko zahvaljivati.
Međutim, čudi me vaš odovor, da, ako piše na nalazu da je bri ždrijela, da je u to ne trebam sumnjati. Mene zanima gje je bris uzet, bez obzira što piše. Valjda znate odakle je uzet taj bris: iz nosa, ili ždrijela?

mat_37

22.06.2010. 13:40

Ne razumijem zašto ljudima koji mole vašu pomoć odgovarate na takve načine, tu ne mislim samo na sebe nego i na druge majke i očeve . Ja sam čovjek od 38 godina koji priča 5 jezika i koji je prputovao svijet i nešto vidio. Čovjek iz pečine odgovara: ja osobno bio prisutan pri uzimanju brisa ždrijela. Vi čete odgovoriti: možda je zamijenjen sa brisom nosa, ja kažem: brisevi uzeti u različitim ustanovama sa 5 dana razmaka.Možda su zamijenjeni sa brisom druge osobe jer samo u Osijeku rade bez da vi ne ponavljate briseve.Možda to ima i veze sa Antom Gotovinom ,kako ste odgovorili jednoj majci na pitanje vezano uz , mislim krup.Dali biste tako odgovarali i 1998 ili1999.Možda vi imate topničke dnevnike? A odgovor meni na Racepinephrine:Citiram:nebi ga preporučio Hrvatima. Što to znači .Dali su Hrvati preglupi da sami daju svojoj djeci taj lijek ,jer to je isto kao Micronephrine ili vas ne zanimaju druga djeca u Europi u koju tako silno želite uči,sada kada smo najsiromašniji i najjadniji narod poslije Bugarske iRumunjske.Ali vi čete nači odgovor i na sve ovo.Moje dijete več 6 mjeseci držim nočima u krilu ako ga ne inhaliram sa budesonidom i samo sam htio vaš savijet ,ali bolje mi ga nemojte dati ako mislite da je Haemophilus influenzae bakterija koju sam na svoj zahtijev ,tj Dr pronašao u ždrijelu:citiram: sami ste tražili pa se sada brinite i ne petljajte se jer čete se zaprtljati.Znači po vam je ta bakterija bezopasna? Hvala na savjetima više neču postavljati pitanja.

gerber

22.06.2010. 17:00

Dali su Hrvati preglupi da sami daju svojoj djeci taj lijek ,jer to je isto kao Micronephrine

Ja mislim da razumijem zašto je doktor ovo napisao. Nevjerojatno je koliko neki roditelji šakom i kapom daju svojoj djeci medikamente do koijh dolaze na raznorazne načine. Sigurna sam da barem pola uputa liječnika ne čuju ili selektiraju sasvim proizvoljno. Ako se kaže jednom inhalirati u takvoj i takvoj situaciji, jednom namazati u tankom sloju, uzeti samo tada i tada,...i slično,...ok prvi put to možda tako i bude. Ali onda kasnije pri bilo kakvoj situaciji koja ima imalo sličnosti sa onom što je bila tada, puuuuuuno roditelja lijepo sami smisle dijagnozu, posežu za onom bočicom iz frižidera, lijepo daju djetetu, pa se to ne smiri, pa kod dr, pa on da lijek, pa i taj sačuvaju,...pa odlaze u ljekarnu sa pričom da oni sigurno znaju da im to treba,...uglavnom terapije provode napamet a najčešće iz jednog razloga- misle da će prevenirati i biti na miru! Zato ja mislim da bi puno pomoglo kada bi se djeci ( a i odraslima) lijek davao na komade tabletica, na broj kapi,...
Ja ovo ne govorim napamet, ja svaki dan to vidim, prije par mjeseci nisam htjela prodati roditelju šestomjesečnog djeteta lijek koji su oni silom htjeli ( a za koji puuuuuuuuuuno roditelja kaže da ga koristi i da je baš super jer lijepo brzo djeluje i oni spavaju cijelu noć, a btw, taj lijek nigdje u svijetu nije indiciran za svrhu za koju ga koriste roditelji malih Hrvata), uporni roditelji su lijepo našli privatnu ljekarnu koja im je taj lijek prodala i vrlo brzo je dijete hospitalizirani i to samo zato jer je dobilo taj lijek!!! A da, a prije toga je gospon tata tražio Knjigu žalbe da on sroči lijepo sve što ima! Meni samo nije jasno kako se ne boje djeci davati svašta, kako se ne boje odgovornosti??? I šta sad kad to malo dijete mora u bolnicu i još par mjeseci poslije toga briga i kontrola svaki dan? Pa ja ne mogu ni zamisliti kako bi se osjećala! A nije da mu je samo jedna stručna osoba rekla da to ne smije dati djetetu, bilo ih je barem pet!!! Meni je jasno da nas ima svakavih, da pacijenti budu nezadovoljni, ali do koje mjere to ide? Pa ako kažem da sam majka i kao stručna osoba dajem savjet tom roditelju, pa zašto ne čuje to?
Ako su dva lijeka jednakog sastava, odnosno iste djelatne supstance, to ne znači da su iste jačine.

I da, imala sam priliku biti u Švicarskoj, Italiji, Belgiji i Nizozemskoj, i neeeeeeeeee, nitko se ne usuđuje raditi to što mi radimo. Mislim da i kućni odgoj danas treba usmjeriti na to terapeutiziranje djece i odraslih, a ne da je svaki frižider pun kojekakvih lijekova i da se stalno nešto cucla i guta i da je to sasvim normalno. Ajmo praviti sokić od jabuke i naranče i pričati kako tamo ima vitamina,...i ako treba davati na špricu kao sirupiće koji se tako ludo prodaju-mislim na one multi. A ne znam, sve je to tako komplicirano i baš mi je žao zbog toga. Svima fali svega po malo,...

Darko Richter, dr. med.

22.06.2010. 17:15

Vidite, nakon toliko žuči, ja još uvijek nemam autentičnu (vašu) potvrdu da ste nazočili uzimanju brisa i da je to doista bilo ždrijelo.
Zašto bi vama moralo biti jasno da je to bitni podatak, i da ima razloga zbog kojeg vas to pitam? Trebate samo dati podatak, a ne postavljati nove rebuse, jer ja na rebuse ne odgovaram.
A zašto kažem da ja Hrvatima ne bih propisao Micronephrine ili Racienphirne? Evo zašto: nije registriran u Hrvatskoj. A za davati takve inhalacije, u zemlji u kojoj taj lijek nije registriran, trebalo bi paziti najmanje na to da se daje pod nadzorom liječnika. I opet ste na istom, idete u bolnicu ili na hitnu službu, gdje vam daju to, ako imaju, a ako nemaju, daju adrenalin, u inhalaciji.
Ne znam kakav je problem da dajete Pulmicort ili neku drugu otopinu budesonida za inhaliranje, na vrijeme i u korektnoj dozi, i sigurno neće biti onakvih drama, kao da ga ne dajete. Ako ima drame, unatoč budesonidu, onda su posrijedi ove alternative: ili ne dajete budesonid / tj. ne dajete ga dobro, ili ima neki problem na koji budesonid ne djeluje. Trećega nema (Tertium non datur).

mat_37

23.06.2010. 11:50

Gospođo gerber imate potpuno pravo kada ste protiv toga da se lijekovi u ljekarnama dijele bez recepta i takve bi ljekarne trbalo strogo kazniti i čak zatvoriti na neko vrijeme. Naravno mislim na lijekove koji idu isključivo na recept. Ja kao otac dobio sam na recept od doktora na srebrnjaku :inhalacije budesonida (pulmicorta) 1 puta 1/2+2 ml F.O. amp. u slučaju laringitisa i inhalacije michronephrina 0.15 ml +4.75 AD po potrebi kod laringitisa. Ako meni vaše kolege iz ljekarni uporno daju neke zamjenske lijekove onda valjda mogu doktora pitati za savijet. To što lijek nije registriran kod nas ja nemogu znati.Onda je to greška ili prekršaj vaše struke jer se lijekovi ne mogu tako dijeliti. A to što vi razumijete zašto je doktor tako napisao,samo okrenite stranicu unazad pa pogledajte kako gospođi bozi uredno miješa otopinu pulmicorta i micronephrina. Možda je lijek u to doba bio prijavljen,to neznam. Ja razumijem da svaki roditelj nezna što su mg ml mikroni itd ali mislim da bi bilo bolje roditelje bolesne dijece educirati nego da svaki drugi dan trče po hitnoj. Mislim da zdravstvo sa vašim ramišljanjem neče izgurati niti još dvije godine. Po meni bi se te usluge trebale naplačivati. Imolim vas nemojte nas uspoređivati sa Švicarskom,Belgijom itd jerje naš standard 5-6 puta manji. Inače imam i Talijansko đržavljanstvo pa znam nešto i o tome. Hvala što ste me prosvijetlili što se tiče racepinephrina i micronephrina,znao sam valjda da nisu iste jačine pa sam doktora pitao koliko čega. Za bakteriju Haemophilus influenzae sam isti dan dobio od pedijatrice Sumamed ali pošto sinu stalno guraju antibiotike,imao ili nemao temperaturu želio sam ponovno savijet doktora.BRIS ŽDRIJELA JE NAPRAVLJEN DOK JE DIJETE SIJEDILO MENI U KRILU I JA SAM GA OSOBNO ODNIO U LABORATORIJ. Znači vidio sam. Inače gospođo gerber,zadnji put na hitnoj u Puli prilikom napadaja laringitisa sin dobiva terapiju Augmentinom,što mu ga naravno nisam dao i kašalj je prošao za dva dana. Doktor je sumnjao na hripavac. A vas,kada ste već posjetili pola Europe molio bih da mi odgovorite:kako lijekovi kod nas npr budesonide mogu biti i do 5 puta skuplji kao i ostali lijekovi. Dali je za to kriv porez ili što ,jer primječujem da su se privatni apotekari prebacili i u građevinarstvo nakon godinu dve od otvaranj ljekarni. Možda je to ipak največi problem u nas Hrvata što se tiče lijekova. Ali da, vi ste samo prodavačica sa fakultetom koja potpuno razumije zašto je ovo doktor napisao. I sve je to pokrenuo jedan Michronephrine koji kod nas nije registriran. Inače:sinu nikad nism dao nikakav adrenalin pa se nadam da je gospođa gerber ono napisala zbog dotičnog gospodina. Ja samo slijedim upute doktora koji mi liječi sina i kojemu vjerujem. Pročitajte ovo opet za 3 godine pa čete vidjeti dali če se usluge inhaliranja u bolnicama naplačivati.

Darko Richter, dr. med.

23.06.2010. 15:20

Sada je ipak potrebna malo ozbiljnija intervencija:
Vrlo poštovani g. mat_37,
Osim što ste i dalje nerazgovjetni, i jedino mi je jasno da vas smeta odgovor gđe "gerber", kao i moj, sada pokazujete i određenu opasnu osobinu unilateralne interpretacije nekih mojih odgovora,kada kažete: "samo okrenite stranicu unazad pa pogledajte kako gospođi bozi uredno miješa otopinu pulmicorta i micronephrina".
Ne razumijete komunikaciju na internetu. Kao prvo, odgovor gđi bozi nije odgovor vama, i to vrijedi za sve odgovore na ovom portalu koje sam ja dao. Kada bih davao općenite odgovore, koje vrijede za sve, onda poratal i ne bi imao puno smisla, jer bi bilo bolje pogledati u Wikipediju.
A pitanje "boze", još tamo iz daleke 2007. g. glasi:
"a mozete li napisati omjer kako se daje mikronefrin?
1.)0,5 ml kako je pakiran + 3 ml fizioloske ili?
2) i kakv bi bio omjer kombiniranja s pulmikortom i kada zapravo kombinirat/ 3 ml fizioloske+ 0,5 ml mikronefrina + 2 ml pulmicorta od 0,5 mg/2ml ?

I moj odgovor:
"Pulmicort 0,5 mg/2 ml + Micronephrin 0,5 ml + do 5 ml fiziol. otopine ili aquae redestill. (tj. fiziološke ili aquae 2,5 ml)."

Ja gđi "bozi" nisam niti ordinirao,niti preporučio da uzima ili nekome daje Micronephrin. Ona je pitala kako se miješa, i ja sam joj odgovorio. Možda je bila samo znatiželjna, htjela nešto provjeriti, možda je netko njezin bliži, il dalji, dobio mikronefrin, pa je htjela usporediti. Potpuno nevažno. Ali je važno to da nisam učinio ono što biste vi htjeli, za potrebe nekakvog nepotrebnog konflikta, da jesam. Nisam.
A često ima i slučajeva da lijek doista nije registriran, pa ja ipak dam određni individualni savjet. To je, npr. slučaj s Pulmicortom, jer, kao prvo, makar lijek nije pod tim imenom registriran, aktivna supstanca jest pristuna u Hrvatskoj (budesnonid), i u propisanim dozama nema nuspojava, i puno je bolje da dijete inhalira ono što je namijenjeno inhalacijama, nego da inhalira druge kortikosteroide kojisu manijenjeni parenteralnoj primjeni, a često se daju u inhalaciji (npr. deksametazon, SoluMedrol itd.). A čini mi se da je Pulmicort upravo na putu da doista bude i formalno registriran.

gerber

23.06.2010. 22:30

Poštovani gospodine mat-37
Evo nakon radnog dana nastavljam sa edukacijom,hvala što me i Vi osobno potičete na to. Idem redom komentirati kako ste vi pisali.
Pacijenti najčešće zapravo niti ne znaju što je recept-brkaju- mislim na pacijente u Hrvatskoj.
Što se tiče zamjenskih lijekova ili bilo čega vezano uz lijekove i zdravlje, za savjet uvijek možete upitati liječnika ili ljekarnika.
To što je prim.Richter nekome dao odgovor na pitanje, a Vas osobno to muči ili uzrujava, usudim se reći, to je samo Vaš problem i to samo zato jer ste si u glavi nešto zamislili pa se držite samo toga. Tako da ne trebam ići na prvu stranicu čitati odgovor i opet kažem da razumijem što primarijus govori.
Roditelji bolesne djece se od strane zdravstvenih djelatnika svakodnevno educiraju, ali nažalost, nešto ne slušaju, nešto ne čuju, nešto prečuju, a nešto u svojoj glavi preprave i drže se toga.
Moram priznati da nemam ni ideju što ste htjeli reći time da mojim razmišljanjem zdravstvo neće izgurati niti dvije godine. Što to znači izgurati? I odakle baš dvije godine? Zbog EU? Pa mislim,....postoje stručnjaci, škole, fakulteti, pacijenti,...to sve čini sustav i baš ne znam kako to može naprasito nestati? Meni ovo zvuči pomalo kao neko Vaše proročanstvo.
O cijenama uvoznih lijekova ne znam puno. To znaju oni koji određuju cijene u našem sustavu. Znam jedino da se na takve moraju platiti carine, pristojbe, usluge ( to znam jer sam taj dio učila za vrijeme studiranja na Ekonomskom fakultetu). Za svoje dijete sam naručivala lijek iz Italije i u ljekarni Dolac ga platila poprilično skuplje negoli isti košta u Italiji. O tome zbilja ne znam puno.
Ali znam da u Italiji i Švici četkaju zubiće po 5 i više puta dnevno samo zato da ne bi morali platiti obični popravak zuba, pa tko ima priliku za vrijeme godišnjeg u Hrvatskoj otići zubaru, taj je sretnik.
Nemam pojma da se ljekarnici prebacuju u građevinare, prvi put to čujem. I prvi put čujem da je netko zatvorio ljekarnu godiu dana nakon otvaranja. Meni tu jedino pada na pamet da mu je nadležni organ zatvorio ljekarnu zbog tko zna čega.
Za Vašu informaciju, smjer prodavač je u trgovačkoj školi, traje 3 godine i nemaju niti jedan predmet iz oblasti zdravstva. A fakultet za prodavače ne postoji, koliko ja znam. To ste Vi izmislili jer opet u svojoj glavi imate sliku od koje se nikako ne bi mrdnuli malo šire.
U vazi adrenalina, nisam uoće pisala u kontekstu da se to odnosi na Vas osobno, ali scenarij u Vašoj glavi je opet isti. PA ponavljam-razumijem što primarijus govori.
Ali Vama nikada neće biti jasno puno toga, jer Vi u trenu selektirate informaciju ili događaj na način VAma svojstven i strogo se držite toga. Na žalost, takvi su onaj veliki dio neumoljive statistike o kojoj govorim često.
A za savjete o zdravlju se ubuduće probajte obratiti prodavaču/prodavačici, pa možda budete zadovoljniji. I naši mali Hrvati zdraviji.
A ja se idem educirati dalje kako bi svoj posao što bolje radila i pomagala kome treba i kome mogu.

Želim Vam svako dobro.

KoPitaNeSkita

24.02.2023. 00:50

Postovani doktore,

moja curica ima 2 godine. Dosada je par puta u zivotu bila bolesna i svaki put imala je i laringitis. Uz preporuku svoje pedijatrice u situacijama kada bi se javio “napadaj” davali smo pulmicort (0,25mg + 1ml fizioloske) i to bi nam vrlo brzo pomoglo, kroz nekih 20ak minuta. Medjutim prije dva dana smo imali situaciju kada je napadaj bio ozbiljniji i nije se nikako smirivao, te smo dobili inhalacijski adrenalin na pedijatrijskom prijemu. Pedijatrica na prijemu nam je taj lijek (Racpinephrin, Inhalation Solution 2,25%) dala da ponesemo kuci ukoliko se napadaj ponovi u noci da damo 3 kapi na 3 militra fizioloske (iako se po njenim rijecima daje 4-5 kapi, ali bez ljecnickog nadzora preporucila je 3 kapi). Ono sto mene zbunjuje je inhalacija pulmicortom, svugdje dobivamo razlicite informacije - u ljekarni je nam je receno ne preko jedne ampule dnevno, nasa pedijatrica je rekla da mozemo svako 6h po 0,25mg i tako najvise 3 dana, na pedijatrijskom prijemu nam je receno da mozemo ujutro 0,5 mg popodne 0,25mg, a navecer opet 0,5mg.
Po Vasem misljenju, koliko mg dnevno zapravo smijemo inhalirati i u kojim vremenskim razmacima s obzirom na to da curica ima 2 godine i koliko dugo (dana)? I da li ovaj lijek koji smo dobili na prijemu mozemo dati 45min nakon pulmicorta ako nam on nije pomogao pri napadu?

Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.02.2023. 22:35

Pulmicort ne ožete predozirati, bez problema može doza kako je preporučeno u hitnoj službi, obično se smetnje smire najdulje nakon 5 dana. Racemični epinefrin možete odmah dati ako je izrazito teško disanje i "struganje", ne treba čekati - prvo njega inhalirajte a odmah potom Pulmicort. Epinefrin možete ponoviti 2-3x na dan ako je disanje izrazitije otežano no u tom slučaju ipak preporučujem da se javite u hitnu službu bolnice.