Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


razvoj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sara

03.11.2003. 19:19

Postovani,
javljam se od prijateljice i sa njenom preporukom.
Imam sina od 18 mjeseci,koji je prohodao sa 16 mjeseci ali on jos uvijek hoda na prstima.Tako je od pocetka,jos se nije "spustio",da hoda kao ostala djeca.Bila sam kod ortopeda koji je rekao da je za sada sve u redu i da se javim za mjesec dana.Medjutim i pored toga imam jos jedan problem,moj sin jos ne govori,rijetko izgovori "mama" i "tata".Razumije mnoge stvari koje mu govorim.Da li je to u redu i da li je potrebno da potrazim strucnu pomoc?Jako je agrasivan,grize,stipa,tuce ostalu djecu...Molim za savjet ,Vase misljenje i uputu.
Hvala
Nina

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

03.11.2003. 22:19

Cijenjena gospođo, za dob Vašeg djeteta neki navedeni "problemi" to zaista još nisu; tome treba dodati i fiziološku činjenicu koja vrijedi statistički uzevši u velikog broja djece, a to je da je razvoj muške djece nešto sporiji. Ipak, istina je i to da treba biti oprezan. Stoga, poslušajte konzultiranog ortopeda i javite se na kontrolu (u slučaju potrebe, on će Vas uputiti i kod drugih stručnjaka). Što se tiče govora, možete počekati i nešto malo duže. No, kako mi se čini da ste jako zabrinuti, a i kad pročitam Vaše zadnje zapažanje, bilo bi dobro da posjetite i pedijatra (niste naveli tko čuva dijete, pod kakvim okolnostima, koliko dugo...). Srdačan pozdrav.

anita

07.11.2003. 12:40

Draga Sara,
osjetila sam potrebu da ti napišem ovaj mail jer sam što se tiče djetetovog govora bila također zabrinuta. Naime, imam sina starog 2 pol godine i tek je propričao prije otprilike mjesec dana (možda malo više). Prije tog perioda bilo je ljudi koji su davali komentare da moramo ići kod logopeda i sl. ali nam je naša pedijatrica koja zna dijete od rođena rekla da se ništa ne brinemo, da je s njim sve u redu i da kad propriča da će verglati bez prestanka. I tako je i bilo. Hoću ti reći da je najbitnije poslušati stručnu osobu koja prati tvoje djete, zna cjelokupnu njegovu anamnezu a i samu sebe koja već po djetetovom ponašanju možeš znati da li dobro čuje, da li razumije što mu govoriš....
U svakom slučaju ako s te strane ne postoje nikakve sumnje u neke zdravstvene probleme onda možeš biti bez brige i malo pričekati. Znam da je meni to sad lako govoriti ali se ipak nadam da ti je bar malo lakše.
Pozdrav
Anita