Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


respiratorni afektivni šok


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lumar

08.10.2006. 22:30

Molila bi Vas da mi odgovorite kako se manifestira respiratorni afektivni šok, kako se postupa sa djetetom kada do njega dođe? Da li je isti posljedica neke ozbiljnije bolesti organizma (mozga, srca, pluća...) ili može dovesti do nekih ozbiljnijih bolesti (epilepsija...)?
Hvala na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

09.10.2006. 01:15

Akutne respiratorne cerebralne krize nastaju kada dijete u uzbuđenju tipa frustracijeili boli počne plakati, i u samom početku nije sposobno prekinuti izdisaj kako bi uzelo zrak. Narod kaže da se dijete "zacenulo". U pedijatrijskim je ordinacijama to najčepće uz davanje injekcija (cijepljenje, penicilin i sl.), no ima toga i izvan ordinacija u različitim situacijama kada ase dijete, koje je obično akfektivno preosjetljivo, nađe frustriranim ili pogođenim, bilo kakvim fizičkim, ili psihičkim zbivanjem. Neki ekvivalenti toga su i kada se dijete u frustraciji baci na pod. No, od zacenjivanja se dijete najčešće samo oporavi, dođe k sebi i udahne zrak, dok ga roditelji ili osoblje u ordinaciji protresaju i dižu. Katkada je, međutim, kriza tako jaka, da dijete ostane duže bez zraka, posivi ili pomodti, a katkada može ostati bez svijesti i upasti u konvulzije. To je moguće, a na sreću to još u svojoj praksi nisam doživio. U takvim je slučajevima moguće i oštećenje mozga i kronične posljedice. Dakle, činjenica da je nešto 'psihogeno' niti najmanje ne znači da je do kraja bezopasno. Najbolji je lijek izbjegavanje situacija koje dijete stavljaju u mogućnost takve reakcije.

Darko Richter, dr. med.

10.10.2006. 09:45

A htio sam još dodati da takve krize prestaju najkasnije do polaska u školu.

mama023

04.07.2010. 21:50

Poštovani!Jako sam uplašena i zabrinuta...imam 3 prekrasne djece,prvo zakocenjivanje sam imala sa najstarijim sinom imao je samo 3mj,poslije toga nikad više(hvala Bogu)nakon rođenja kćeri koja sad ima 2,5 god od rođenja je imala takve napade,plavljenja,ostajanja bez zraka..ali to se dešavalo samo ako je taj napad nešto prouzročilo...s vremenom se to smirivalo vodila sam je na sve moguće pretrage,eeg,ekg,uzv...ama baš sve dokazano je da je sve u redu iako ona to i dan danas radi ali puno rijeđe nego prije...da bi eto došli do najmlađeg sina koji sad ima 1,5god...događale su se kod njega te ajmo reči krize ali samo prilikom boli no nikada nije bilo kao danas...bio je pao udario se u koljeno malo više nego obično i opet isto,plavljenje usta,kočenje ruku,da bi u jednom trenutku pogled ukočio,nisam mogla ocijeniti da li je disao jer sam i ja bila u šoku,trzao je rukicama i nogama ali nije dolazio sebi,problijedio je,ukočio se.....strah mi je bio u kostima nikada se nisam kao danas uplašila i sad se bojim,zašto je do toga došlo razlog znam...ali kako da se ponašam u takvoj situaciji,šta da radim...jakooo sam uplašena neznam šta da radim,doktoru ću svakako otići molim vas vaš savijet....ako mi možete odg na moju mail adresu bila bih vam jako zahvalna....ruzazdenko@gmail.com

hvala unaprijed...s poštovanjem:zabrinuta mama

Darko Richter, dr. med.

04.07.2010. 22:45

Srednja kći nije mogla imati zacenjivanje "od rođenja". Ako je tako, treba vidjeti nije li posrijedi epilepsija.
Ovaj najmlađi sin imao je danas prave toničko-kloničke konvulzije. To je posljedica ili akutne respiratorne cerebralne krize (zacenjivanje), ali tako jake da je mozak pao u hipoksiju i dobio je hipoksične konvulzije, ili je dobio konvulzije od početka. U svakom slučaju treba ići neuropedijatru.