Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


salmonela


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tina

17.08.2003. 10:49

Postovanje! Kcerka ima 7 godina. prije 2 tjedna zarazena je salmonelom. Prvih nekoliko dana imala je izrazito visoku temperaturu te proljeva sa dosta sluzi. Nakon obavljenih mikrobioloskih pretraga stolice utvrdeno je da se radi o salmoneli. nakon toga primila je petodnevnu terapiju Sulotrimom (2x1 400/80). Drugi dan nakon prestanka terapije temperatura (koja je u meduvremenu pala) ponovno se kroz dan penje do 37 ili 37,3. Jednom dnevno ima stolice, formirane ali jos s dosta tragova sluzi. Apetit ima, i dalje je na prilagodenoj ishrani. Od jucer (10 dana nakon pocetka infekcije) temp. ucestalije raste do 37,2 iako dijete nije tjelesno aktivno. Nakon toga padne sama od sebe i to u vrlo kratkom vremenskom roku, oko pola sata. Napominjem da se sve ovo dogada u vrijeme toplih dana, pri cemu se temperatura zraka u sobi krece od 30-32 stupnja. Moje je pitanje: 1. Da li povisenje temp. znaci neku novu infekciju, je li moguce da se ona javlja uslijed vrem. prilika, i je li moguce da je bakterija jos uvijek koliko-toliko aktivna? Stolicu cemo upravo dati ponovno na analizu. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i eventualnim savjetima.

Dr. Darko Richter

18.08.2003. 09:02

Sve u vašem pitanju je moguće, no najvjerojatnije nije niišta značajno. Temperaturu ne treba mjeriti stalno, već onda kada se dijete osjeća loše. Ako je još prisutna sluz u stolici, skoro sam siguran da bi u njoj još mogla biti salmonela. Poznato je da salmonela voli prijeći u kliconoštvo, to znači da se zadrži u crijevu kroz više tjedana ili mjeseci, a bez znatnijih kliničkih poremetnji. Ipak, kadikad je i uz to kliconoštvo stolica ne sasvim normalna, tj. nešto je mekša, ili povremeno ima primjesa.