Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


slab apetit i napredovanje u drugoj godini života


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anita

30.10.2003. 13:47

S našom djevojčicom od 17 mjeseci oduvijek imamo dosta problema sa slabim apetitom i hranjenjem. Samo je prvo vrijeme dohrane uz dojenje (od pet mjeseci) funkcioniralo normalno, a onda su nastali problemi, odbijanje krute hrane, uvijek potrebna posebna zabava uz jelo (slikovnice, TV, igračke) i ni na koji drugi način nije ju moguće nahraniti. Do godine dana napredovala je normalno (porođajna težina 3650gr, s godinu dana 11kg), ali otad konstantno odbija hranu, jede isključivo ako se nečim usput zabavlja, samostalno ne jede gotovo ništa (tu i tamo komadiće voća, salame i sl.), potpuno je nezainteresirana za nove vrste hrane, jede još uvijek kašastu hranu i sve drugo odbija. Mlijeko odbija piti, pije isključivo vodu, još se doji, 1-2 puta dnevno. Ostali (baka, tata) imaju i više problema od mene da ju nahrane. S 15 mjeseci je tijekom infekcije adeno virusom izgubila više od kilograma, vratila se opet na 11kg, ali nakon svake bolesti jako oslabi. Dakle, na kilaži nikako ne napreduje od godine dana. Sumnjam da je njen otpor prema jelu rezultat upravo naših nastojanja da jede, ali ukoliko ne inzistiramo ona ne jede cijeli dan. Bojim se ostavljati ju duže od 24h bez hrane.
Je li u pitanju možda neki poremećaj zbog kojeg nema apetita, trebamo li se obratiti za specijalističku pomoć (pedijatar smatra da ona pojede onoliko koliko joj je dovoljno)? Koliki je minimalni potrebni prirast težine u drugoj godini života?
Unaprijed hvala na odgovoru i pomoći.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

31.10.2003. 20:55

Cijenjena gospođo Anita, postavili ste opširno pitanje na koje ste sami dali odgovor: "Sumnjam da je njen otpor prema jelu rezultat upravo naših nastojanja...". Zaista, razvili ste pravi "ritual" oko prehrane Vašeg djeteta. No, iako Vas to ne tješi, niste jedini. Ovakva je pojava dosta česta, osobito u drugoj i trećoj godini života kada dijete izgubi interes za hranu (ili neke namirnice) jer istražuje svijet oko sebe. Dosta se često razvije "pravi rat za hranu" između djeteta i okoline u kojemu su roditelji u pravilu gubitnici.
Niste naveli kako se Vaše dijete ponaša - da li je raspoložena, živahna, zainteresirana..., sve to važno je prilikom donošenja neke, makar i orijentacijske, procjene. Vjerujem da je Vaša djevojčica zdrava, ali za obostrano umirenje bili bi dobro učiniti neke, bar one temeljne pretrage, nakon kliničkog pregleda djeteta (krvnu sliku, bjelančevine u krvi, analize urina i sl).
U periodu navršene druge godine života, trebala bi imati (prosječno, statistički) oko 13 kg.
Želim Vam mnogo uspjeha i srdačno Vas pozdravljam.