Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


grah


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

miha

27.10.2003. 19:27

Moj sin ima 2,5 godine, 14 kg.Lako povraca.
Primjetila sam da od graha ( i graska) uvijek povraca, pa mu ih iz tog razloga i ne dajem da jede.
Jos negdje iza prvog rodjendana ( prema tablici dohrane tada se moze davati grah pa sam i ja pokusala ) prvi puta je pojeo par zrna graha i povracao.Kad se to ponovilo nekoliko puta, nisam mu ga vise ni nudila do prije neki dan kad je sam trazio jer je vidio da muz i ja to jedemo.Tada sam mu dala samo tijesto koje je kuhano skupa i nakon par minuta je povracao.
Isto se znalo dogadjati i sa graskom – u varivu ili juhi od povrca – pasirala sam ga ili nudila cijelog kao «zelene loptice» ali nije proslo.
Ne tjeram ga da to jede.

Molim Vas , da li postoji alergija na grah i grasak?
Moze li u roku od par minuta tako reagirati ili to cini samo zato sto mu sitna zrnca nadraze to njegovo osjetljivo grlo?
Hvala!

Dr. Darko Richter

31.10.2003. 12:00

Ta alergija postoji, ali bi testiranjem trebalo dokazati da je u vašem slučaju riječ baš o alergiji. Treba dokazati specifična IgE protutijela ili pozitivni kožni test na grah i grašak, što se dosta lako može učiniti. Inače, dok se to ne dokaže, vaše dijete se vodi kao "nepodnošenje" graha i graška, a možda i nepodnošenje cijelog pripravljenog jela od graha i graška jer u njemu ima i drugih dodataka. Alergija je samo jedan oblik nepodnošenja hrane, a ima još mnogo drugih, sve do psihogene averzije.