Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


smanjeno znojenje kod djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

iffka

09.07.2015. 09:40

Poštovani,
dijete mi ima 3 godine i od svojeg 3. mj. ima atopijski dermatitis s kojim smo se već navikli boriti. Ne znam da li je to možda uzrok ali problem je da se on skoro uopće ne znoji. Kad je vani preko 30-35, kao ovih dana, on kao da ima temperaturu i crven je u licu. Nema znoja. Skroz je suh. Kad se vratimo doma pod klimu sve se regulira, vrati se normalna boja i temp. Tako je noću. Dok se starija kćer toliko preznoji da je moram presvlačiti, on je suh i vruć. Inače smo sad u lošijoj fazi sa AD.
Unaprijed hvala na odgovoru, Ivana

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

09.07.2015. 13:00

Prema Vašem opisu moguće je da se radi o anhidrozi (ili hipohidrozi) - potpunom nedostatku ili smanjenom broju znojnica ili pak poremećaju u njihovom radu. Vjerojatno nema drugih smetnji kao što je manjak izlučivanja suza ili nedostatak zuba i noktiju, pa se može isključiti prirođeni sindrom pod imenom ektodermalna displazija. Atopijski dermatitis može uzrokovati začepljenje izvodnih kanala znojnica ali ipak bi na mjestima gdje nema atopijskih promjena trebalo biti znoja. Kod zaštopavanja izvodnih kanala znojnica na koži su vidljivi brojni prištići. Kod vašeg djeteta je najvjerojatnije riječ o značajnom manjku znojnica ili poremećaju njihova rada. U pravilu nema neke uzročne terapije. Potrebno je pomno paziti da ne dođe do pregrijavanja organizma (to je jedina opasnost kod ovog poremećaja) - znači izbjegavati pregrijane prostore, pretoplo oblačenje, manjak tekućine, teže tjelesne aktivnosti... Mislim da bi bilo dobro konzultirati dermatologa koji se bavi djecom, u nekoj od kliničkih bolnica.