Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


stalno bolestan


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zeljka

03.10.2003. 20:41

Nas sin tri i po godine od svoje prve godine je stalno bolesljiv.Vjecito nekakve prehlade,viroze,i upale.Navodno su doktori rekli, da nema jak imunitet.Djetetu je od godinu i po dana potvrdjena bronhijalna astma i cesto je dobijao steroide.(budicort) i inhalacije.
Mrsav je jako, slabo jede. Bolestan je svakih mjesec dana a nekad i cesce.Krvna slika je u redu.Nije malokrvan.
Posto zivimo u inostranstvu i bas ne poznajemo medicinu ovde, koje biste Vi preglede preporucili.?Koje tacno nalaze?Sta da se trazi?

Dijete je do svoje trece godine bilo kod kuce i stanje je bilo isto .Svaki mjesec dana bolestan.
Sad je krenuo u vrtic i evo treci put ,za mjesec dana ,dobija nekakve viruse koje prati povracanje ,temparatura i proljev i malaksalost.

Vec dvije godine ovako .Molim Vas recite mi svoje misljenje. Mi smo ocajni koliko djete pati.A ovdje doktori, te vrate kuci sa dijagnozom virus i procice samo od sebe. Najvise sto dobijemo je paracetamol.
Unaprijed zahvalni .

Dr. Darko Richter

04.10.2003. 23:08

Moguće je da dijete ima problem učestalih infekcija, koje su uglavnom vezane za izlaganje infektima koja donesu druga djeca u vrtiću. No, ako ne ide u vrtić, ili nije drugačije izložen virusima i bakterijama drugih osoba, trebalo bi vidjeti kakva mu je imunost. Obično se pogleda bijela krvna slika, tj. broj leukocita, broj granulocita i broj limfocita. Zatim se još pogledaju imunoglobulini u serumu. To je ono osnovno. Da li je cijepljen? U tom slučaju mogu se pogledati antitijela na primljena cjepiva, tj. da li je adekvatno reagirao. Čim ima astmu, preptostavljam alergijsku, teško da će imati neku imunodeficijenciju (iako nije potpuno isključeno), jer alergijska astma znači sposobnost organizma da izrazito žestoko reagira na strane alergene. Na što je alergičan. Djeca alergičari katkada imaju nutritivnu alergiju (alergiju na hranu) koja se može manifestirati i manje burono od povraćanja, probljeva i kolika, tek nenapredovanjem na težini. No prije svega, trebalo bi točno utvrditi djetetovu težinu i visinu i gdje po tim parametrima pada krivuljama rasta svojih vršnjaka.

zeljka

07.10.2003. 11:12

Hvala velika na odgovoru .Ja sam zaboravila dodati, da smo prije dvije sedmice napravili snimak i nadjeni su mu u nosu ,veliki polipi koje treba operisati.Poslani smo i na pregled sluha, jer sumnjaju da su mu i zacepljeni kanali u usima.Da li mozda sad mozete imati veci uvid u moju sutuaciju.?Preglede koje ste Vi naveli cu svakako zahtjevati.
Veliko hvala

Dr. Darko Richter

08.10.2003. 09:16

Polipi u nosu mogu biti veliki problem, no još je važnije ustanoviti zbog čega su tamo. U toj dobi, u prvom redu valja učiniti kloride u znoju ili tzv. znojni test ("sweat choride test"blunk s pomisli na eventualnu cističnu fibrozu.

zeljka

26.10.2003. 12:37

Molim Vas opet za Vasu pomoc.
Pitala za test na cisticnu fibrozu i odgovori su mi da ne treba on da radi taj test.Na taj test salju samo djecu koja imaju ceste upale pluca.
On je opet ama bas svake sedmice sa povisenom temparaturom.Je li moguce da je sve to od polipa.?
Molim Vas za odgovor .
Unaprijed zahvalana

Dr. Darko Richter

10.11.2003. 08:15

Nisam dugo vidio vaše zadnje pitanje.
Ako je istina da ima polipe u nosu, onda MORA učiniti pretragu klorida u znoju. Inače, učestale temperature nemaju puno veze s polipima, i nisu glavna značajka cistične fibroze.