Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Željezo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

A

04.11.2003. 20:11

Poštovani,
Imam curicu u dobi od 6mj. Porođajna težina bila je 3600g. Isključivo je dojim. Sada ima 8800g. Prvo pitanje bi bila nadohrana, naime, mislila sam sad početi s nadohranom, no njena pedijatrica kaže da dok dijete dobro napreduje i dok je zadovoljno ne treba ništa dodavati. Meni se nigdje ne žuri i ovo mi je jednostavnije, no do kada dijete može biti isključivo na dojci? Drugo pitanje je u vezi željeza, naime dobili smo Ferrum Lek sirup kao profilaksu (nije rađena krvna slika) i uputstvo da dajem pola žličice. Ljekarnik je rekao da mu se čini to previše, u uputstvu piše da se počinje s 10 kapi dok bi pola žličice bilo 50 kapi. Koliko željeza da dajem djetetu?
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

05.11.2003. 21:37

Cijenjena gospođo, Vaše dijete zaista odlično napreduje (još jedan dokaz u prilog prirodnoj prehrani). Dohranu možete započeti i to s jednim obrokom - npr. s voćnom kašicom, a nešto kasnije još jedan obrok mlijeka zamijenite s povrćem itd. Nastojte, međutim, da mliječni obroci budu majčino mlijeko do navršene prve godine života (nije greška da se prirodna prehrana "provuče" i u drugu godinu, ako je to moguće).
Kako je dijete dosta dobilo na težini, a nijedno mlijeko, pa ni majčino, nema dovoljnu količinu željeza, to je Vaša pedijatrica željela spriječiti moguću anemiju. Iskreno rečeno, više bih voljela da se preparat ordinira na temelju nalaza bar krvne slike, a ne "napamet", stoga Vam preporučam da se ona provjeri. Usput rečeno, vjerujem da dijete dobiva D-vitamin, jer mu u suprotnom, uz ovakav rast prijeti rahitis. Srdačan pozdrav do idućeg "susreta".

Melkior

06.11.2003. 20:49

Poštovana,
što se tiče težine, moje dijete isto ovako napreduje, takodjer ima 6 mjeseci, 8,7 kg, rodjeno s 3650g. Takodjer dojim. Zadnji tjedan dana dajem mu jedan obrok integralne rize s tikvicom ili mrkvicom.

Zanima me je li potrebno raditi krvnu sliku zbog moguce anemije (za koju inace nema nikakvih simptoma) i zašto kažete da djetetu uz ovakav razvoj prijeti rahitis ukoliko ne uzima kapi D-vitamina?

Ja, naime, živim na obali, svaki dan ima barem malo sunca na kojem boravimo sigurno pola sata dnevno i uopce ne dajem D vitamin.

Unaprijed hvala

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

08.11.2003. 20:17

Cijenjeni, manjak željeza česta je pojava u dojenčadi, ponajviše u drugoj polovici dojenačke dobi. Manjak, naravno, ovisi o mnogo čimbenika od kojih su tek neki: napredovanje na težini, vrsta hrane (prirast na težini najveći je na prehrani s mnogo ugljikohidrata, a tada je opasnost od deficita željeza najveća), "nasljeđe" od majke (značajne su majčine rezerve željeza), učestale infekcije itd. Stoga je vrlo teško odgovoriti ovako preko ekrana: "ovom djetetu željezo treba, a ovome nije nužno". To je nerijetko teško i kod kliničkog pregleda, jer klinički dojam može jako varati čak i iskusnog liječnika. Oko 8.mj. dojenačke dobi, dobro je kontrolirati krvnu sliku i postupiti prema nalazu.
Boravak na moru i redovito izlaganje sunčevoj svjetlosti osigurava organizmu određenu količinu D-vitamina, jer se on stvara u koži pod utjecajem svjetla. To je i razlog zbog čega se rahitis u prošlosti zvao "engleska" bolest - djeca zbog vlage i magle nisu imala dovoljno D-vitamina. No, da li je u zimskim mjesecima sunčeva svjetlost dovoljna i da li je izloženost kože dovoljna, to je pitanje. D-vitamin je siguran u prevenciji rahitisa i nije sporno da je potreban; za razgovor mogu biti samo doze preparata i godišnje doba u kojem se može izostaviti.
Srdačan pozdrav.