Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptokok pneumonija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana

17.03.2006. 14:54

Imam 17-mesečnu djevojčicu, kojoj je prije 3 mjeseca brisom nosa i ždrijela ustnovljena bakterija streptokok pneumonija. Naime, ona je prije 3 meseca prvo dobila upalu pluća, primala je vensku terapiju (cetriakson) u bolnici 6 dana, i inhalacije. Nakon toga urađeni su nalazi krvi gde je CRP bio u normali kao i ostali nalazi krvi. Međutim nakon dva dana ponovno se pojavila visoka temperatura koja je trajala dve nedelje,i koju smo skidali Plicetom. Ona je izgledala vrlo dobro, nije kašljala, bila je vesela, počela je normalno jesti jedino što joj je nosić stalno curio. Naša doktorica nas je upitila da se izvadi bris nosa i ždrijela, nakon čega je ustanovljena streptokok pneum. Dobili smo sirup Zinnat da ga pije 7 dana, ponovo je urađen bris i opet ista bakterija. Nakon još dve terapije Zinnatom stalno ista bakterija, da bi dobila upalu uha, koju smo lečili Cedax sirupom, zatim kašalj pun šlajma, curenje iz nosića.Stanje se sada trenutno smirilo nos više ne curi, ali čuje se kako diše, uplau uha više nema. Prije nedelju dana bilo smo kod otorinolaringologa koji nam preporučuje vađenje trećeg krajnika, kada se rešimo bakterije,a i oba dva krajnika su joj jako velika. Ove nedelje joj je urađen ponovo bris nosa, i opet ima streptokok pneum. nalazi krvne slike uredni. Od juče prima vensku terapiju (Ceftriakson) 7 dana, pa će se opet vaditi bris. napominjem da smo joj prvi puta sa njenjih 6 meseci vadili bris nosa kada je imala isto bakteriju streptokok pneumoniju, i pila je Sumamed, ali nakon toga nije kontrolisan ponovno bris. Svi u porodici smo vadili isto bris i nitkome nije ustanovljen.
Mene zanima,pošto sam sumnjičava i na ovu sada terapiju koju prima ako se ne izleči, šta dalje raditi i da li je moguće da će se od toga izlečiti, i još jedno pitanje da li je ona premala za operaciju trećeg krajnika ima 17 meseci i 11,5 kg. Unapred hvala na odgovoru!

Dr. Darko Richter

18.03.2006. 18:19

Nije premala za operaciju trećeg krajnika.
Nalaz pneumokoka u nosu ima 50-60% vrtićke djece, i, svaki puta kada "izliječite" svoje dijete, ono dobije istu bakteriju od nekog drugoga, a čim se taj drugi "izliječi", isti čas vrati mu se bakterija od vašeg djeteta. Možete svoju priču napisati na 6-10 stranica i više, i uvijek je isti odgovor: ili ne vadite te briseve grla i ne trošite uludo antibiotike, ili, dajte dijete cijepiti Prevenar-om, a ako ga nema, onda pričekajte da navrđšti dvije godine i cijepite ga s Pneumo 23.

ivana

22.03.2006. 10:42

Doktore hvala na odgovoru, sada me samo zanima da li dijete mora biti putpuno zdravo, odnosno da li se može cjepiti iako ima bakteriju u nosu, a nema drugih simptoma bolesti i da li joj cjepivo može dati kada ga kupimo njena doktorica ili da je odvedem u bolnicu na pedijatriju. Hvala veliko!

Dr. Darko Richter

22.03.2006. 20:51

Nalaz u nosu nema veze sa zdravljem, i bez obzira na nj, dijete dobiva vakcinu ako taj čas nema temperaturu ili neku barem srednje tešku bolest. Može se cijepiti i ako šmrca i kašlje, a nema temperaturu.