Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6622 | Broj poruka: 26371

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šum na srcu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kena

15.05.2008. 19:05

Poštovani Doktore
mojoj troipogodisnjoj djevojcici prosle godine je ustanovljen sum na srcu.Danas smo bili na kontrolipa bih Vas molila vase misljene o nalazu jer doktorica nije bila bas rjecita>
COR.akcija ritmicna,danas sei II TON BAZA LIJEVO DOIMA KRATKO POCIJEPANSISTOLNI SUM ejekcioni nad bazom obostrano 1-2 /6 i mezosistolni pijukajuci uz dl.r.sternuma.pulzacije art.periferije uredne.
EKG.sinus ritam,semih.os,fr.oko90/min, PR:0,12 QT:0,32 .Bez naznaka hipertrofije i opterecenja.
dg.murmur cordis obs inocens.UZ srca uraditi u 10 mjesecu nakon god odmora(???)
Molim Vas da mi vi kazete svoje misljenje pogotovo o prvom dijelu jer sam vrlo zabrinuta.
HVALA

Darko Richter, dr. med.

16.05.2008. 21:00

Ne bih se zabrinjavao, jer skoro sva djeca te dobi imaju nekakve šumove na srcu, a takvim izgleda i ovaj klinički nalaz, pa je zato stavljena oznaka "innocens" (nedužan). EKG je uredan, a UZ se planira. Mislim da je tako i mudrije, jer, ako slučajno i jest nešto, neće pobjeći, a neće se niti pogoršati. Iz nekog razloga predvidjen je UZ baš u listopadu, pa neka tako bude. Po mojem iskustvu, uz ovakav klinički i EKG nalaz, ako UZ i pokaže neku srčanu manu, ona će biti tako minimalna da vam opet neće preporučiti ništa, osim praćenja i profilakse endokarditisa.

kena

16.05.2008. 22:45

Poštovani doktore,
zahvaljujem se na Vašem odgovoru i želim Vam sve najbolje....HVALA

kena

03.06.2008. 18:00

Postovani doktore
imam još jedno pitanje,nadam se da nisam dosadna.Djevojčica o kojoj sam već pitala (šum na srcu)vrlo je tvrdoglava i nekolilo puta kada nije bilo nešto kako ona želi "zakoceni"se(valjda razumijete),gotovo da izgubi svijest.mene zanima da li to moze pogoršati njeno stanje(šum na srcu) i kako se trebam ponašati u tim situacijama jer se bojim da ne počne iskoristavati to što joj iz straha dopustim to što želi.HVALA PUNO

Darko Richter, dr. med.

03.06.2008. 22:35

Vi ste već u strahu, a ona ne valda svojim zacenjivanjem u potpunosti. To morate shvatiti i, negdje do njezine 6. godien, do kada najkasnije ovakve reakcis zacenjivanja prolaze, morate voziti opreznije i unaprijed izbjegavati okolnosti u kojima će se frustrirati. Moja najstarija se u dobi od 3 g.k bacila na pod, na sred ceste, a nije joj polazilo za rukom da se zakocene. Već prvi puta tako sam se izderao na nju, da se uplašila i žena, i poslije se više nikada nije toga sjetila. No stvar se produžuje ako se čovjek ne snađe na prvu loptu, pa kada djeca vide da od takvih scena mogu imati koristi, nastave. Zacenjivanje nije posve u voljnoj kontroli, i to treba imati na umu.

branka2765

06.05.2010. 22:05

Poštovani, jučer sam sa svojim 11-godišnjim sinom obavila EKG no htjela bi cuti par rijeci i od vas jer mislim da neznam dovoljno..
EKG NALAZ:UPUTNA DIJAGNOZA: murmur cordis
FIZIKALNI NALAZ: 39kg, 149 cm, tlak:105/70 mmHg..
EKG: RITAM: sinus, ELEKTRIČNA OS: izoel,
frekvencija atrija 100 ot/min, frekvencija ventrikla: 100 ot/min,
pval u II.odvodu: poz, pq interval: 0,16 , qrs kompleks: 0,08
ST segment: poz, T val: poz, qt interval: 0,32
V1 P: neg, R:1 S:4 ST:neg
V5 P: poz, R:28 S9, ST:poz.
ZAKLJUČAK: R r' u III. i u V2
..pošto se aktivno bavi nogometom i voli sport, zanima me dal je potrebno obaviti dodatne pretrage?
unaprijed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

07.05.2010. 10:40

Ne mogu interpretirati EKG koji ne vidim, a, usput, neke dijelov sigurno niste dobro prepisali (V1 P: neg, R:1 S:4 ST:neg
V5 P: poz, R:28 S9, ST:poz.). Mislim da su dvotocke otplivale na kriva mjesta, no nije jasno gdje bi trebale biti.