Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Suzno oko


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ij

21.05.2014. 10:15

Poštovani,
Mali ima 3,5 mj i vec u bolnici suzilo mu je desno oko te se stvaralo dosta žutog sekreta. Brisali smo to fizioloskom ili prokuhanom vodom, prema preporuci osoblja bolnice. S 2 mjeseca pedijatrica je uzela bris i utvrdeno je da se radi o pneumokoku, ali i uz pretpostavku da se suzni kanalic nije jos otvorio. Dobili smo mast i kapi, mazali, kapali, situacija se smirila, sve je bilo ok. Nakon 10tak dana oko opet suzi i dosta žutog sekreta ide van. U meduvremenu masiramo nosic pokusavajuci što bolje istisnuti sadrzaj. Ped. ponovno uzima bris i sada vise nema bakterije. Dobivamo upute da uporno masiramo nos i da cistimo oko fizioloskon otipinom ili prokuhanom vodom, što, evo, sada radimo vec neko vrijeme i nikako da se stanje popravi. Oko je konstantno lagano zatvoreno, kao da su kapci malo oteceni. Zanima me treba li ponaviti bris nakon nekog vremena? Brine me što je oko konstantno malo zatvoreno, moze li to imati neke posljedice? Kada se zakljucuje da je potrebno napraviti nesto vise od masiranja, ovisi li to o dobi djeteta ili o stanju ili oboje?
Mislite li da bi trebalo otici na specijalisticki pregled ili da za sada ustrajemo u masiranju? Ipak je klinac jos dosta mali pa vjerujem da se to moze popraviti, ili?
Doktorici vjerujem, djeluje sigurna i, iskreno receno, da se radi o meni uopce se ne bih zamarala, radila bih sto mi ona kaze i gotovo. Medutim, kako je rijec o klincu (i to prvom), zabrinuta sam.
(mogu samo misliti što pedijatri misle o roditeljima s prvim djetetom, uf .... blunk)
Hvala na odgovorima!
Ivona

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.05.2014. 23:05

suženje suznog kanala najčešće prođe spontano do navršenih 1-2 godine života. U pravilu nema nikakvih komplikacija a brisevi su nepotrebni kao i antibiotske kapi ili mast. Tek ako bi se javilo crvenilo očne spojnice (bjeloočnice) mogu se davati kapi i mast. Tek ako problemi ostanu i nakon 2 godine može se konzultirati okulist.

ij

14.07.2014. 13:50

Postovani, nazalost imam osjecaj da je situacija s okom koju sam opisala u 5 mjesecu krenula u nezeljenom smjeru pa sada trazim nacin kako da se iz toga izvucemo. Naime, na redovnom pregledu djeteta u 4 m, nakon sto je pogledala oko doktorica zakljucuje da se pojavio konjuktivitis i propisuje tobrex kapi. Za vrijeme terapije i dan-dva nakon situacija je ok. No nakon toga ponovno se pojavljuje jaki sekret, crvenilo i natecenost kapka, a malom to ocigledno jako smeta i trlja oko prstima. Pedijatrica nas nakon toga upicuje okulistu koji zakljucuje da je ponovno doslo do upale te nam propisuje Moksacin kapi i kloramfenikol mast. I opet ista prica, za vrijeme terapije i dan nakon situacija se smirila, medutim sada ponovno ima jaki sekret, crvenilo i natecen kapak.
Obje savjetuju masazu nosa, ali jedna pokazju da se masaza izvodi od korijena prema vrhu nosa jer se sekret na taj nacin istiskuje u nosnu supljinu, dok druga kaze da se masaza izvodi od vrha nosa prema unutarnjem kutu oka jer se sekret istiskuje van 'kroz' ugao oka. To me potpuno zbunjuje i sada vise na znam kako ga masirati? Koje je vase misljenje o tome u kojem smjeru masirati?
Nadalje, ne znam što misliti o tim antibiotskim terapijama, nemam osjecaj da pomazu, a vec smo odradili trecu u 5 mjeseci koliko je proslo od poroda. Imam osjecaj da ce se sada samo redati dalje te terapije, ali bez ucinka. Moze li doci do poboljsanja upornim masiranjem (u pravom smjeru ?) i ciscenjem sekreta?
Jos jednom hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.07.2014. 09:40

Masazu bi trebalo raditi od nosne kosti prema kutu oka (2-3 potiska) a potom u obrnutom smjeru takodjer 2-3x. Mozda ne bi bilo lose uzeti bris spojnice oka bakterioloski i na klamidije.