Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6625 | Broj poruka: 26384

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


"temperaturica" koja traje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

majazeko

17.03.2008. 00:55

poštovani,
moja kćer od 20 mjeseci već tjedan dana ima temperaturu 37.1-37.4 mjerenu pod rukom živinim toplomjerom. tijekom noći temperatura padne i odmah ujutro ponovo starta. (starija sestra prije 10 dana dobila je prvu penicilinsku injekciju jer je imala šarlah.) vadili smo krv leukociti 9 (ref. int.6-16); neutrofilni granulociti 33(30-72), limfociti 57 (15-55), monociti 10(5-13). i urin erit/hemoglobin sl+, glukoza 0, proteini 0. leukociti 15 (ref.int. 0-5), eritrociti 8 (0-2) stanice pl. epitela 1/+, bakterije 1/+, sluz 3/+++
obzirom na nalaz urina drugi dan smo ponovili urin, novi nalaz glukoza-normalna, erit./hemoglobin + poz, proteini 0. leukociti 5, eritrociti 5, st.pl.epitela 1/+, bakterije 1/+, sluz 3/+++, soli 1/+. pretpostavljam da sam prvi put loše uzela urin.
dijete je izvrsnog općeg stanja (osim što vječno ima ruke u ustima jer joj rastu zubi), grlo mirno, vesela, ne spava više nego obično. doktorica nema ideju što bi moglo biti. sutra nosim urin za urinokulturu.
može li sestrin šarlah biti s tim u vezi? da li je nalaz urina ok? što znači tolika količina sluzi u urinu (i za to je dr. rekla da ne zna objasniti)? treba li napraviti još kakve pretrage? koliko dugo se takva temperatura može tolerirati? što s jaslicama?
hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

17.03.2008. 09:25

Svi nalazi su joj patološki, ali je utješno to da nema nikakve indikacije za vađenje tih nalaza. Slično kao na sudu, ne smiju se priznati kao dokaz, jer su dobavljeni bez naloga. Tj., da je moje dijete, ja ne bih niti primijetio tu temperaturu, makar sam, ili baš jer sam, pedijatar. A kaba bih je slučajno primijetio, jer bi joj netko nelegalno mjerio temperaturu, najprije bih sakrio sve termometre u kući, i onda proglasio da su svi zdravi, bez mogućnosti da me netko opovrgne.

majazeko

17.03.2008. 15:15

temperaturu sam mjerila jer smo imali streptokok u kući, pa kad je prvi put bila takva mjerila sam ponovo, pa ponovo. da nije bilo streptokoka doma ni ja ju ne bih primjetila. Znači da spremim termometar i sutra ju odvedem u jaslice? a temperaturu da mjerim kad za to bude razloga vidljivih na njoj a ne na njenoj sestri?

Darko Richter, dr. med.

17.03.2008. 20:20

Unatoč mojim tipfererima, sve ste dobro shvatili. Čak predobro. Zato bih htio reći i ovo: noamalno, ako jedno dijete u kući kuri 39, da i drugog treba malo motriti, ali, ako ovaj ima 37,2, čemu panika, i mjerenje u nedogled?

majazeko

18.03.2008. 14:35

opet ja! taman sam spremila termometar na sigurno, kad je starija kćer jučer ponovo dobila temperaturu. deveti dan antibiotske terapije. danas je pila silapen zadnji dan. ponovo ju boli grlo. moguće da se nadovezala viroza ili da odemo doktoru?
a mlađa je imala 10-ak stolica tijekom 24 sata. nije riječ o klasičnom proljevu, ali su nešto mekše, a neke i sluzave. i dalje jede, pije i veseli se (temperaturu na opip nema značajnu)

Darko Richter, dr. med.

18.03.2008. 20:30

Oduvijek sam sumnjao u tih "10 dana" terapije penicilinom. To su promivirali Amerikanci, točnije njihovi vojni liječnici, još 50-tih g. prošlog stoljeća. Nitko ne zna zašto nije 9 ili 11, već točno 10 dana. Da su stari Babilonci imali penicilin, oni bi se sigurno zalagali za 12 dana, jer su oni imal heksagezimalni sustav, a mi danas imamo decimalni. Dok dijete ispije tih 10 dana penicilina, jednom ga zaboli zub, drugi puta mu mama mjeri temperaturu (i nešto nađe), treći puta padne s bicikla itd. I stalno je kriv streptokok, a povremeno se posumnja i na doktora. U medicini, i bakterijskim bolestima, ako dobro gađate, onda klicu ubijete odmah ili nikad. To znači da klica ima šanse samo ako se negdje može skriti. Takve su lokalizacije npr. moždane ovojnice, kosti i zglobovi, pleura i sl. Ako je klica tamo, treba malo duže tući, da konačno krepa. To je obično 3-6 tjedana, a za ostale, pristupačnije lokalizacije, to bude oko 3-5 dana. Danas, ti isti Amerikanci, liječe streptokokno ždrijelo cefalosporinima kroz 5 dana, ili azitromicinom 6 dana. No, do nas te novotarije još nisu došle. Kod nas je čarbonih 10 dana upravo shvaćeno kao izvorni hrvatski izum kojeg ne damo kao ni Trst (život damo, Trst ne damo).
Što se tiče mlađe kćerke, ako je i ona pila Silapen, treba znati da može dobiti mekše stolice samo od tog lijeka. Terapija se sastoji u prekidanju terapije. Ja se inače najviše zalažem za takvo liječenje. Prekinuti terapiju, najbolja je terapija, ako inače nema terapije.

dubravkaj

22.09.2008. 23:05

Halo dr (podsjecate me, bez uvrede molim, na Dr Haus-a, citajuci Vase odgovore - a u biti uopce ne znam tko ste, ali valjda ste tu?!!)

u nedoumici sam, svidjaju mi se Vasi odgovori, pa mozda mi pomognete u mojoj odluci:
moja kcer, 6.5 g. prosli vikend se zali na grlobolju, mamurluk, glavobolju, ne jede, ima temp pod rukom ali ne mjerim jer mi se ne cini visoka....pa opet ode temp pa se vrati....ali, kao sto sam rekla, nisam mjerila
Danas se pojavi lagani osip....od vrata do genitalija, onako sitan, na tamnom tijelu se ni ne primjecuje osim sto djeluje hrapavo... vise se vidi crvenilo gdje je bijelo od gacica....nakon mora.... nasa dr radi popodne, pa tako u 5 PM nakon pregleda izgleda da je sarlah...dr nas uputi na detaljne pregledei idemo dalje kamo vec idemo, da sad ne spominjemo... obavimo tamo krv, pregleda je simpatican dr, urin...... bris i urinokulturu cekamo 4 dana.
Nalaz krvi ok, u urinu nesto bakterija (a da, zaboravila sam reci da je prije mora imala u urinu E.coli, no to sam tek danas doznala jer smo nakon davanja urina zbrisale na more i kako se nije zalila dok je mokrila i urin nije imao neugodan miris nisam pitala sto je s njenim nalazom..... prosli tjedan je 2 -3 dana, cetv,pet, subota, ucestalije mokrila sto mi se nije cinilo zabrinjavajucim jer smo se s mora vratile u srrijedu, a kako je i tamo zahladilo pomislila sam da je malo prehladila mjehur..)
Dr kaze da izgleda kao sarlah.
E,sad meni nije mogao objasniti sto znaci "izgleda" - da li je ili nije sarlah, no znat cemo sigurno u cetvrtak kad cemo imati nalaze brisa.I urinokulture.
I th je Zinnat 7 2x250 mg 7 dana......
a ja gledam da izbjegavam antibiotik maksimalno, pogotovo ako se moze cekati do cet. Ona je veceras imala 38.5 C, ali je dobre volje, ima apetit, skace, igra se....(sad naravno vec spava).

I moje pitanje nakon dugog pisanja.... da li mozemo cekati do cetvrtka ili od sutra dajem Zinnat (cujem da je to fuj i bljak)..... a da, napomenula sam dr da je moguce da kcer ima alergiju na penicilin pa je dr odlucio za Zinnat... iako nisam shvatila da li je to sad za mjehur ili za sarlah?...

Hvala i lijepi pozdrav DJ

Darko Richter, dr. med.

23.09.2008. 09:15

Moj vam je najbolji savjet da poslušate doktora, koji vas je sigurno bolje shvatio od mene.

dubravkaj

23.09.2008. 22:50

Hvala na kratkom odgovoru.
Jos jedno pitanje. Dobili smo dvije razlicite th. Dr koji je radio lab analizu i pregled rekao je 7 dana Zinnat, njen pedijatar koji pise recept kaze obavezno 10 dana, i nasla sam negdje Vas odgovor na forumu 5 dana. Sto je sad istina?

Darko Richter, dr. med.

23.09.2008. 23:35

To je i Pilat pitao, makar je znao.
Istina je ono što sam napisao. Neću valjda reći da to nije istina? I zašto me tako glupu stvar potpitujete?

dubravkaj

24.09.2008. 16:10

da, glupo od mene da pitam Vas sto je tocno kad Vi preporucujete 5 dana....
3 ljecnika 3 razlicite upute za trajanje terapije.... sto se mene tice 5 dana mi zvuci najbolje jer je najkrace.....

Hvala na trudu i odgovorima, lijep pozdrav,
DJ