Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26387

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Terapija antibiotikom kod streptokoka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zvjerki

11.05.2011. 12:15

Sina, 6 godina starog, odveli smo prije 8 dana pedijatrici na pregled nakon dva dana visoke temperature (do 40) koja konstatirajući da je najvjerojatnije viroza ipak na moju intervenciju radi bris grla. Obadvije tete iz njegove grupe u vrtiću i još jedna iz grupe do (dvije grupe su u biti pomješane) su na bolovanju zbog streptokoka, a u vrtiću je od njih 25 sveg 7 ili 8 djece (dio je pokosio streptokok, dio kozice). Prije 6 dana zovem da pitam za nalaz i dr. mi kaže da je ipak streptokok i da će napisati antibiotik te da odem samo u apoteku. Dobiva bočicu Silapena 3x 7 ml - što ispada dovoljno za 7 dana terapije. Potpuni sam laik ali još nisam čula da se streptokok tretira antibiotikom manje od 10 dana pa zovem natrag liječnicu i pitam da mi napiše još. Na to dobivam odgovor da je ta terapija sasvim dovoljna.

Pitanje je da li je streptokok nužno tretirati 10 dana antibiotikom ili ne?

S obzirom na naše novo e-zdravstvo nemam uvida u nikakve nalaze pa ne znam ni kakav streptokok niti kakav je točno bio nalaz krvi iz prsta (osim da su leukociti bili 14 kako mi je doktorica rekla poslje prvog pregleda i prije nego je bio gotov nalaz brisa).

Darko Richter, dr. med.

11.05.2011. 18:55

Streptokok grupe A - 10 dana penicilina, ali ima još bezbroj streptokoka, od kojih je najčešći, i, zapravo, puno češći od već spomenutoga, penumokok. No, ako je u pitanju bris grla, onda će vjerojatno biti ovaj grupe A.
Sa penicilinom bi trebalo 10 dana, no sa Sumamedom 6 dana,sa Zinnatom 5 dana, itd. Tako da, izgleda da može biti dovoljno i manje od 10 dana, pogotovo zato jer je penicilin više desetaka puta aktivnijih protiv streptokoka grupa A od bilo čega drugoga.
A što vas sve to muči? Idite sutdirati medicinu, ili slušajete svoje doktore.
Vi nemate pojma o medicini, i nećete ništa doznati na način da idete kontrolirate nekoga tko od vas zna milijun puta više.

zvjerki

12.05.2011. 12:10

Puno Vam hvala na odgovoru, znatno mi je lakše, desetoro djece iz iste grupe dobije terapiju 10 dana, a moje 7 pa me čudilo (a i na Silapenu piše da je kod streptokoka 10 dana).

Ne hvala, ne želim studirati medicinu, zadovoljna sam svojom strukom. A djetetovoj pedijatrici ne vjerujem već dulje jer nakon dijagnoza da se dijete znoji zbog d vitamina umjesto da se izvadi krv i ustanovi da je djetetu željezo ispod svakog minimuma i da se zbog toga znoji i zadihan je (naravno na svoju ruku u privatnoj klinici), dijagnoze da dijete ima slab imunitet zato što je muškog spola i svijetle puti - plavo (dijete je samo imalo fazu svih mogućih bolešitna vezanih uz prvu godinu vrtića), odbijanja davanja recepta za ibuprofen iako djetetu temperaturu ne mogu skinuti ispod 39 i pol paracetamolom (ne daju u apoteci bez recepta), itd.

I da, jedva čekam da krene u školu da prebacim karton u ambulantu obiteljske, a sa kćerkom ću još morati izdržati koju godinu borbe.

Još jednom hvala i na konkretnom dijelu odgovora i na onom drugom jer me uvijek razvesele vaše najčešće ispravne opaske.

Darko Richter, dr. med.

13.05.2011. 01:25

Meni nije sasvim jasno zbog čega ljudi misle da ne mogu promijeniti liječnika, kad to žele, i mogu. A "moći" se odnosi uglavnom na to da u blizini ima drugih liječnika. Ako niste zadovoljni svojom pedijatricom, promijenite je, bit će svima lakše.