Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tortikolis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Olja

24.11.2003. 17:32

Moja beba ima 2,5 mjeseca. Na prvom pregledu sa mjesec dana utvrdjen je tortikolis, glavu okrece vise na lijevu stranu. U bolnici nakon porodjaja nije nista primjeceno. Fizijatar je odredio terapiju od 5 dana vjezbi nakon kojih je utvrdjeno znatno poboljsanje, sa preporukom da vjezbamo kod kuce i kontrolom nakon mjesec dana. Beba je inace rodjena 17 dana nakon termina, djecak je, na rodjenju tezak 5 kg i 80 grama, a dug 59 cm. Rodjen je prirodnim putem. Vrlo je veseo, zivahan, dobro jede i spava, a glavu sada vec okrece dobro na obje strane i drzi je uspravno. Fizijatar je primijetio i da su vratni misici nesto slabiji, sto je isto tako ukljuceno u pomenute vjezbe. Radimo ih svaki dan, najmanje dva puta. Moze li imati posljedice kada odraste? Da li smo prekasno poceli sa vjezbama? Doktor nije dao razloge za zabrinutost, ali Vas molim za vise informacija o tortikolisu. Da li je uzrok njegova velicina na rodjenju, malo prostora u maternici? Hvala!

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

24.11.2003. 22:51

Cijenjena gospođo, tortikolis u toj životnoj dobi najčešće je posljedica krvarenja u vratni mišić, uslijed porođajne traume. Pojava je česta. Prava je terapija fikalna terapija koja je provedena. Ostaje Vam još po koja kontrola i vjerujem da će sve biti u redu i da nemate razlog za zabrinutost. Srdačan pozdrav.