Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Trzaji, izvijanje, plaženje jezija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

googga

01.03.2009. 12:55

Poštovani doktore!
Moja kći ima 2mjeseca, rođena u terminu, 3750g, 53 cm, zbog komplikacija na carski rez. Uredno dobiva na težini, na prvom pregledu imala je 4600g i 58cm.
No, počeli su se pojavljivati nekakvi problemi. Čini mi se jako napeta i preplašena, kada ju skinem za kupanje sva se stisne i ukoči kao da nevoli biti gola, nevoli kad ju lagano masitam i diram po prsima, odmah se stisne, ukoči i rasplače kao da ju boli.
Često ponavlja i Moorov refleks ničim izazvan i dosta je izražajan, jak trzaj.
Tokom prvog mjeseca je imala jake grčrve, dobila je osip po licu (koji je sada prošao), te sam nakon alergotesta koji je bio negativan ja sama zaključila da je ipak alergična na kravlje mlijeko, prestala sam ga konzumirati i stvar se smirila. Moram napomenuti da sam prije osipa dobila mastitis koji sam liječila Amoxilinom, pa ga je možda i on izazvao, jer je dobila gljivice oko anusa (kojie još uvijek liječim Plymicolom).
Isključivo ju dojim i jako često mi je na dojci gotovo svakih pola sata do sat vremena, no preko dana se valjda najede, pa preko noći odspava 4-5h. Strašno je plačljiva, nemirna i jako loše spava, izvija se (u luk i zabacuje glavicu), stenje, plače, ponekad se probudi radi toga, ponekad ne. Danju se uglavnom probudi nakon pola sata sna uz stenjenje i izvijanje. Nakon jela podrigne bez problema, ali dosta bljucka 15-ak minuta nakon jela.No, kako puno jede, to je valjda normalno. Na dojci je nemirma, kao da ju nešto boli, te se izvija u luk i zabacuje glavicu, pusti dojku, pa ju ponovo silovito uhvati.Kada ju dignem u uspravan položaj smiri se. Puno štuca.
Često plazi jezik, ponekad iz korijena, za što sam čula da može bit neurološki poremečaj. A i dosta slini.
Zbog jakog trzanja, izvijanja u luk i zabacivanja glavice, inzistirala sam na pregledu kod fizijatra i neuropedijatra. Nakon što je fizijatrica vidjela taj trzaj i čula sve što sam i vama rekla, odmah me poslala k neuropedijatru i na ultrazvuk glavice. Fizijatrica je napisala da je rizično dijete, a nama je rekla da je misični tonus za sada u redu, ali ako se bude još javljalo izvijanje da joj se javimo. Neuropedijatar ju nije pregledao, napravio je EEG snimku koja je u redu(iako baš i nije spavala), ultrazvuk glavice je u redu, te ju je poslao na pregled štitnjače, dijabetes i drugi metabolički poremečaji (zbog plaženje jezika). Još nismo bili na pregledu.
Slijede pitanja, što se tiče prvog dijela je li moguče da se radi o refluksu i dali je to popračeno izvijanjem u luk i zabacivanjem glavice?
Da li Moorov refleks može biti izazvan kada dijete nešto zaboli? Doktore, što vi mislite, da li je potreban još jedan neurološki pregled? Koje bi još preglede mogla napraviti? Da li su moguča oštečenja mozga, a da se to na ultrazvuku i ne vidi, jer je ovo plaženje jezika jako i često? Koji još razlozi postoje za plaženje jezika, da li baš moraju biti neurološki? Inače u mojoj obitelji ima puno bolesti štitnjače, jeli to moguči razlog? Ja se samo nadam da je trbuščić kriv i za izvijanje i za trzaje i za jezik...
Doktore, oprostite na strašno dugačkoj poruci i unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

01.03.2009. 18:45

"je li moguče da se radi o refluksu i dali je to popračeno izvijanjem u luk i zabacivanjem glavice?" Uvijek je moguće sa i bez izvijanja u luk i zabacivanja glavice. Ali, trebalo bi napraviti neke pretrage koje to dokazuju: pH-metrija jednjaka, RTG pasaža jednjaka i želuca, ezofagogastroskopija... .
"Da li Moorov refleks može biti izazvan kada dijete nešto zaboli?" Ne.
"da li je potreban još jedan neurološki pregled?" Jeste li bili pametniji od prvoga? Ako da, krenite na još.
"Koje bi još preglede mogla napraviti?" Možete napraviti sve živo što se može u medicini, pogotovo u Hrvatskoj, gdje je još uvijek sve besplatno. Nedavno sam na nekom postu doznao da su jednom dojenčetu radili vidne evocirane potencijale samo zato jer im je izgledalo neurorizično. A ja još uvijek ne znam kako to izgleda neurorizično dijete. Znam kako izgleda zdravo, i kako izgleda neurološki oštećeno. Za ovu dilemu uvijek se obratim neuropedijatru, ali, uglavnom to izbjegavam, za ovo pitanje. Naime, osjećam se kao da nemam pojma o pedijatriji ako ozbiljno shvatim što mi po tom pitanju neki napričaju.
"Da li su moguča oštečenja mozga, a da se to na ultrazvuku i ne vidi, jer je ovo plaženje jezika jako i često? " Naravno da su moguća, na UZ se vide samo razmjerno grube promjene.
"Koji još razlozi postoje za plaženje jezika, da li baš moraju biti neurološki?" Evo prvi put sam od vas čuo da se idu gledati metabolički poremećaji i dijabetes zbog plaženja jeziika.
"Inače u mojoj obitelji ima puno bolesti štitnjače, jeli to moguči razlog?" Sve je moguće, pa tako i štitnjača u obitelji.
"Ja se samo nadam da je trbuščić kriv i za izvijanje i za trzaje i za jezik...". Ja bih vam savjetovao da isplazite jezik u ogledalo i odmah se uputite na sve ove preglede, u nadi da je to samo vaš trbuh.
"Doktore, oprostite na strašno dugačkoj poruci i unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru." Odgovor uvijek ide iz onog dijela mozga u koji je upućen.

googga

01.03.2009. 23:15

Hvala vam puno!
Znam da sam dosadna, ali evo još samo jedno pitanjce.....
Što se tiče jezika..razlozi su uglavnom neurološki ili? Možda radi refluksa? I ajde mi napišite vaša kčerkica je u redu pa da se utješim malo...Hvala

Darko Richter, dr. med.

02.03.2009. 10:55

Ja uopće ne znam koji bi to bio simmptom plaženja jezika, koji mi naturavate kao problem vi, a ja ga nisam vidio.
To nije simptom za šire narodne mase. Što vi npr. znate o tome?Oodatle idu krive interpretacije.Vi nešto čitate o jeziku, ovdje ili u knjigama, i onda mislite da vam je dijete isplazilo jezik.
Dijete treba pregled, ako treba.
Ako me jš pitate za moju kćerku, onda za koju: 1., 2. ili 3.?

googga

02.03.2009. 18:35

poštovani!
Ja to plaženje jezika nebi ni primjetila, niti bi ikoga pitala išta u vezi toga, da ono nije postalo tako učestalo. Spomenuvši to pedijatrici, rekla je da čemo vidjeti što neuropedijatar kaže. Ne želim raditi problem iz ničega, samo me zanimalo vaše mišljenje i savijet. Ja znam da vi dijete ne vidite i nemožete mi ništa konkretno reči, ali sam mislila da mi iz svoga iskusva kažete što bi vi savjetovali roditeljima da vam se to postavi kao problem. I naposali ste da dijete treba pregled, ako treba, ja bi ga rado dala na pregled, pa da se nešto ustanovi, ali neznam gdije, ni šta da radim, ja sam samo zabrinuta mama i neželim svom djetetu zlo ako nekoga pitam za savijet. Još jednom, oprostite na smetnji.

Darko Richter, dr. med.

02.03.2009. 19:50

Ma ja 100% ne želim raditi u primarnoj zaštiti. U zadnje vrijeme gomilaju se pitanja koja bi trebalo sortirati i poslati direktoru HZZO-a da ih vidi, i da tim zabrinutim osiguranicama poveća dopirnose za zdravstvo. To bi bilo jednio pravo.
Trenutak iskrenosti.

googga

03.03.2009. 10:05

Riječi su suvišne.Hvala lijepa!

Darko Richter, dr. med.

03.03.2009. 18:35

Komunikacija, komunikacija, komunikacija.

ski212

03.08.2016. 12:05

Googga, šta je bilo sa vašom devojčicom, imamo isti problem. Možemo li nekako uspostavimo kontakt?

SanjaForum

02.11.2016. 17:45

Ski212, mozemo li mi nekako u kontakt? Moja beba ima iste simptome