Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ucestala mokrenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tamara35

05.05.2019. 22:15

Postovani,curica od 8 godina ima dva mjeseca mokri svako malo na 15 min.Radili smo urin i urinokulturu te UZV.Sve je u redu. Ona ne osjeti nista niti ima crvenila. Samo ima cest nagon.Nekad bude malo urina nekad malo vise. Ne bih rekla da je psiholoski jer je dosta otvorena s nama i s drugom djecom.Nema promjena u ponasanju. Doktorica urolog kaze da ima dijagnoza lazno mokrenje (laicki). Simtomi mogu potrajat i samostalno se povuci. Kao ne trebamo nista dalje. Mene nekako brine ovo mokrenje. Po vama bi li trebali jos nesto uraditi i sto?Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.05.2019. 11:45

Ne treba ništa raditi, možete očekivati da će se smetnje povući u roku od par tjedana. Nije sasvim jasno zašto se to događa, no viđamo da se ova pojava periodički češće susreće u našim ordinacijama. Moguće je riječ o virusnoj upal ili se zbog smanjenog unosa tekućine mokraća koncentrira, postaje kisela i stvaraju se mikrokristali koji mogu podražiti sluznicu. Preporučam povećati unos vode i mlijeka, smanjiti unos namirnica koje sadrže C vitamin i zeljastog povrća (salata, blitva, kupus i sl.) jer potiču stvaranje oksalatnih kristala. Mokraća bi trebala biti vodenasta - bezbojna. U pravilu ova djeca nemaju noću nikakve smetnje niti se češće bude zbog nagona na mokrenje. Najvažnije je da je issključena bakterijska infekcija. Vrlo rijetko može biti riječ o alergijskoj reakciji na sluznici mokraćnog mjehura - tada može pomoći davanje lijeka protiv alergije.