Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


UPALA OKA KOD MALE BEBE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

237

02.09.2013. 14:25

Poštovani,
imam sina od dva mjeseca i vec duže vrijeme, otprilike mjesec dana ima laganu upalu oka. Nekoliko dana nakon rođenja je počelo, pa sam mu ispirala sa mlakom vodom, jer mi je tako rekla patronažna sestra i prošlo je. Zatim se nakon dva tjedna ponovno oko počelo suziti i raditi se mali žuti krmeljići pa sam mu povremeno kazala sa tobrex masti. No čula sam da nije dobro dugo primjenjivati tu mast pa sada samo ispirem sa kamilicom. No pošto upala i dalje ne prolazi molim Vas savjet što bi bilo dobro učiniti. Nadalje, zanima me moram li prilikom prematanja podići piška i testise u zrak ili ne pošto svatko priča drugačije....
Unaprijed hvala na odgovoru. Lijepi pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.09.2013. 11:50

Najčešće je riječ o slabijoj prohodnosti suznog kanala. Antibiotici nemaju koristi - nema crvenila spojnice oka. Sekret je najbolje ispirati fiziološkom otopinom a preporuča se masaža suznog kanala. Jagodicom kažiprsta povucite par puta od nosne kosti prema kutu oka i potom od kuta oka prema nosnoj kosti (tvrdi dio nosa, malo sastrane prema očnom kutu). U pravilu smetnje prestaju do navršene prve godine i ne preporučuje se tzv. širenje kanala.