Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26390

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Uvecan limfni cvor iza uha kod bebe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

yex

18.03.2016. 12:40

Postovani,
imam bebu od 8m koja je potpuno zdrava. Primecujem cesto da ima uvecan limfni cvoric uza iha (na sred one og dela bez kose iza uha). Ne mogu da tvrdim da je imala taj cvoric sve vreme u kontinuitetu poslednjih meseci, ali cesto sam napipala. Pedijatar je rekla da je verovatno nicao zubic, sledeci put da je mozda od temenjace koju je imala... Radili smo krvnu sliku i sve je u normali, osim sto su limfociti bili blago poviseni, za par %. Da li je ovo za brigu i zbog cega se javlja?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.03.2016. 19:35

Limfni čvorić je najčešće povećan zbog tjemenice (temenjače), i ostaje takav i nakon što se koža vlasišta oslobodi naslaga. U svakoj infekciji (npr prehladi) može se malo privremeno povećati. Obzirom na sve navedeno nemate razloga za brigu.

yex

14.04.2016. 12:05

Bili smo na kontroli kod pedijatra. Bebi se i dalje opipavaju zlezdice na vratu, potiljku, iza uha... Zdrava je, temenjace nema. Dr je zakljucila da se radi o takvoj, limfaticnoj, konstituciji. Uz to ima i prilicno velike krajnike? Da li je ovo povezano i da li uvecani krajnici znace i vecu sklonost ka upalama?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.04.2016. 12:10

Slažem se sa mišljenjem doktorice, ne znači da postoji veća sklonost upalama.

jednaivana

18.11.2016. 21:25

Poštovani, imam dječaka od 7 mjeseci. Odmah nakon poroda sam mu prilikom kupanja opipala kvržicu od možda dva mm na potiljku iza uha o kojoj mi nitko u rodilištu nije rekao ništa. Kasnije sam to spomenula pedijatrici koja je rekla da je to limfni čvorić i sve je u redu. Na ultrazvuku kukova su nam pregledali uzv-om tu kvržicu i rekli da im se čini bezopasna. Poslali su nas na OLR i s njihove strane je sve ok. Sada je ta kvržica veća, kao zrno graška, pokraj nje je još jedna a i na drugoj strani glavice je jedna. Pedijatrica je rekla da bi ona to samo pratila jer je dijete dobrog općeg stanja, napreduje i izgleda zadovoljno. Kvržice ga ne bole na dodir. Molim vas vaše mišljenje. Je li potrebno dalje istraživati ili da pustimo dijete na miru? Hvala Vam

jednaivana

19.11.2016. 18:10

Poštovani, danas sam opipala 3 ili 4 nove kvržice u nizu od uha prema stražnjem dijelu glave. Dijete je veselo, ne pokazuje znakove bolesti...ali ja sam zabrinuta. Zbog čega sad novi čvorići.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.11.2016. 10:00

Limfni čvorovi kakve opisujete su normalan nalaz, naročito kod djece koja imaju izraženiju tjemenicu ili se češće susreću s uzročnicima infekcije dišnih puteva (npr ako starije dijete pohađa kolektiv). Ne treba ništa činiti.

jednaivana

21.11.2016. 23:45

Hvala Vam najljepša na odgovoru.