Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


UZV srca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lasica

05.10.2016. 11:40

Na srcu - prekordij bez deformiteta, iktus na normalnom mjestu, neupadljiv. Akcija srca ritmična, tonovi
uredni, nema signifikantnog šuma.Pulzacije perifernih arterija dobro se palpiraju.
perifemih arteriia dobro se palpiraju, RR 110/ 70 mm Hg

EKG-stabilan sinusni ritam uz fiziološku respiracijsku dizritmiju 60-75/min, el. os normalna, vitki
QRS kompleksi,P-Q,Q-T i QTc intervali intervali primjereni
dobi , nespecifične smetnje provođenja u odvocu V1.Elemenata za hipertrofiju srca niti drugih patoloških promjena se ne nalazi.

EHOKARDIOGRAFSKI- uredna segmentalna građa srca,kaviteti su primjereni dobi,ne nalazi se intrakardijalnih
shunta na niti jednoj razini.Valvula aorte trivelarna,funkcionalno uredna kao i mitralka,na pulmonalnoj valvuli mlaz fiziološke insuficijencije,malih brzina.
Nema elemenata za kardiomiopatiju,uredno i koordinirano gibanje stražnje stijenke lijevog ventrikula i interventrikularnog septuma.Luka aorte normalan,lijevi,nema duktusa Botalli niti koarktacije aorte.

Dijete ima 8 godina,ima povremeno bolove na lijevoj strani kod srca i ponekad rame i lijeva ruka i kao da ne može doći do zraka povremeno,u mirovanju (ali rijetko su povezani simptomi,ili jedno ili drugo se pojavi).Alergija na plijesni ali bez terapije za sada. Osim simptomatske (čišćenje šlajma,inhalacije fiziološkom i sl). Da li se iz ovog nalaza može iščitati da li je taj kao grč na lijevoj strani povezan sa srcem ? On kaže da je osjećaj kao da se stegnu mišići,dakle nije jaka bol ili sl ,kaže za disanje "kao da mi je netko uzeo kisik iz zraka".Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.10.2016. 10:35

Bilo bi dobro da se u nalazu ultrazvuka opisana izlazišta koronarnih arterija (krvnih žila koje hrane srčani mišić). Katkada one ne polaze iz prirodnih polazišta i u tom slučaju se mogu javljati ovakve smetnje. ako ovaj nalaz ubude uredan tada se smetnje mogu pripisati koštano - mišićnom sustavu (kralješnica, međurebreni mišići).