Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vakcine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maja

02.05.2002. 19:00

Zivimo u Kanadi i nedavno su nam predlozene slijedece vakcinacije koje nisu obavezne i dodatno se placaju pa me interesuje da li su doista i koliko preporucljive.
1. vakcina protiv kozica (Chickenpox) zvana Varivax;
2. vakcina protiv bakterije zvane Streptococcus pneumoniae zvana Prevnar koja je, kako je navedeno u brosuri, od juna 2001. dozvoljena za upotrebu u Kanadi, a u februaru 2000. bila testirana u USA;
3. vakcina protiv bakterije Neisseria meningitidis zvana Menjugate koja je, kako je navedeno u brosuri, od juna 2001. dozvoljena za upotrebu u Kanadi, a od 1999. se rutinski daje bebama u Velikoj Britaniji.
Unaprijed hvala.
Maja

Dr. Darko Richter

02.05.2002. 23:27

Varivax se daje djeci čim navrše 12 mjeseci, a nisu prethodno preboljeli vodene kozice. Cijepljenje nije obvezatno nigdje u svijetu, no ipak se preporučuje, jer, djeca koja se cijepe prije no što dobiju prirodnu bolest, praktički nemaju komplikacija i ne obolijevaju kasnije od zostera (shingles). Radi se o živom cjepivu koje se ne smije dati djetetu sa imunom slabosti bilo koje geneze, kao niti trudnicama, ili osobama koje u kućanstvu žve s trudnicom. Što se Prevnara tiče, to cjepivo zaštićuje već malu dojenčad od najčešćih bakterijskih bolesti: oni uzrokovanih pneumokokom. Prevnar zaštićuje protiv 7 od ukupno 23 soja pneumokoka, no to su upravo oni najčešći. Pneumokoki uzrokuju gnojne prehlade, sinuitise, upale pluća, bakterijemije i gnojne meningitise. Najviše se šire među djecom u jaslicama i vrtićima. Za Menjugate još ne znam konkretne podatke, no to je također cjepivo protiv jedne klice koja uzrokuje gnojni meningitis - meningokok, a može se dati već maloj dojenčadi. Imam povjerenja u englesku medicinu i ako je Menjugate tamo odobren i preporučen, skoro sam siguran da se isplati primijeniti, iako vam ne mogu dati nikakve vlastite preporuke, jer još s tim cjepivom nisam bio u doticaju.

Ana

05.05.2002. 07:47

Maja,

ja zivim u Americi i mi smo primili vakcine 1 i 2, ali ne onu pod 3. Ovdje se jako preporucaju i 1 i 2 jer od varicelle dijete moze umrijeti i imati komplikacije koje se vakcinacijom izbjegnu, a vakcina broj 2 je nazvana skoro "cudom" jer i medju ostalim navedenim stvarima, stiti i od upale usiju happy Ovdje su te vakcine obavezne u stilu da ih dijete koje zeli ici u vrtic mora imati, i ne placaju se dodatno. U principu je ovdje sva vakcinacija besplatna (ili zaista ili 100% pokrivena od osiguranja).
Mi nismo imali nikakvih niti reakcija niti problema i sve je proslo u najboljem redu (Prevenar-a smo primili 3 komada, a varicellu 1 puta s 12 mjeseci).
Hrvatska je tek prije godinu-dvije uvela Hib vakcinu, a o Prevenaru se samo prica po kruzocima.
U Americi se ne daje vakcina protiv tuberkuloze, doduse.

Maja

09.05.2002. 18:19

Velika hvala na odgovorima.... Maja