Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vodene kozice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

b.e.n

19.05.2008. 09:45

Poštovani,
molim Vas za savjet. Imam dijete od 7 godina koje još nije imalo vodene kozice. Ja isto (35 godina) nisam imala vodene kozice. Budući da planiram trudnoću željela bih i sebe i dijete cijepiti protiv vodenih kozica. Koje cijepivo se koristi protiv vodenih kozica, i da li treba proći određeni period nakon cijepljenja pa do planiranja trudnoće.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

19.05.2008. 13:00

Varilrix, uredno registriran u RH.
6 tjedana.

marta-

20.11.2013. 03:05

imam 33 god. i isti problem me muči...dijete mi je krenulo u jaslice...ja nisam imala kozice a planiram trudnoću uskoro...ne znam je li bolje da ih prebolim prije ili da krenem u akciju cijepljenja...što mi vi predlažete? sada ih ima pa bi lako mogla doći u kontakt s njima...
ako se odlučim cijepiti, smijem li se samo ja cijepiti pošto mi mala ima tek godinu i 10mj pa još ne bi smjela primiti cjepivo...
hvala
lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.11.2013. 13:20

Svakako se cijepite, kozice u odrasloj dobi mogu biti opasna bolest. I Vaše dijete se može cijepiti - cijepe se djeca nakon navršenih 12 mjeseci. Preporučam da se obje cijepite s dvije doze u razmaku od 6 tjedana.

*karla*

23.03.2018. 16:35

Poštovani doktore,
40to godišnja sam majka troje djece od kojih je najstarije prije par godina preboljelo vodene kozice (na dan kad su izbile je ostalo kod mojih roditelja tako da ih ja nisam dobila, ne znam kako, ali nisam), ostalo dvoje djece ih nije imalo.

Ja sam prije posljednje trudnoće radila testove po kojima ispada da ih ja nikada nisam imala, odnosno nemam antitijela u krvi.

Planiramo još jednu trudnoću u skoroj budućnosti.

Da li da se cijepim, da li da cijepim mlađu djecu? Koliko treba proći od posljednje doze cjepiva do trudnoće?
Da li sam sigurna onda u trudnoći, taman i da budem u kontaktu sa zaraženima?

Puno hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.03.2018. 20:35

Svakako se cijepite, trebate dobiti 2 doze u razmaku od 6 tjedana, kontraindikacija ossim trudnoće nema, nema niti nuzpojava. Zaštitnost je jednaka kao da ste preboljeli kozice. Sasvim ste sigurni ako ne zatrudnite još 3 tjedna nakin druge doze. Djeca dobijaju isto cjepivo, po istom režimu.

anamarijab29

07.06.2018. 09:25

Postovani doktore,

Stariji sin od 3god je prije 2 dana bio u blizini (na kratko vrijeme, vise u prolazu) sa djetetom koji ima vodene kozice. Nocas je dobio temperaturu 38,3 (inace ima dobar imunitet od rodjenja, ovo mu je tek druga temperatura).
Moj problem je taj sto sam trudna s drugim djetetom, a termin za porod je bio 2.6. sto znaci da bih trebala roditi svakog trena. Sa 10 godina sam preboljela kozice.
U slucaju da se stariji sin uistinu zarazio, sto mi je ciniti? Da li bih trebala u bolnici napomenuti da ima vodene kozice posto sutra idem na hospitalizaciju i sto da radim kada se vratim kuci sa bebom?

Unaprijed zahvaljujem,
Lijep pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.06.2018. 09:05

Niste ugroženi, a nije niti nerođeno dijete ako sin dobije vodene kozice. Ako sin ipak ne oboli od vodenih kozica preporučam da ga cijepite i tim ćete zaštititi ne samo njega nego i mlađe dijete kad se rodi.