Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


vodene kozice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sandra

21.11.2003. 16:10

Poštovani,
Moj sin (4 god) upravo boluje od vodenih kozica. Kako je prošlo 6 dana od izbijanja prvih kozica već smo se pomalo opustili, da bi danas nakon sve one pažnje i uvjeravanja moj sin sam otrgnuo tri krastice i to baš na licu. Molim vas zanima me, kolika je mogućnost da na tom mjestu ostanu ožiljci i da li da na ta mjesta nešto stavljam da bi spriječila infekcija. Ispod te jedne krastice je ostala rupica koja je vlažna.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

22.11.2003. 20:32

Cijenjena gospođo, vodene kozice zaista mogu ostaviti veće ili manje ožiljke; tako nešto ne ovisi samo "aktivnom otrgavanju" krasta, već i o dubini kožne eflorescence, infekciji, reakciji kože i nekim drugim čimbenicima. No, eventualni ožiljak može biti neprimjetan i tijekom vremena sasvim nestati. Duboki su ožiljci mogući, ali nisu česti. U našoj su prošlosti (možda i u Vašoj) stavljali djeci "imobilizaciju" na ruke u laktu (od kartona ili sličnog materijala), kako se ruka ne bi mogla savijati i prinositi nepoželjnim mjestima. To je ujedno i učinkovita zaštita od infekcije koja se najčešće unosi prstima. Sušenje se najbolje odvija na zraku, prirodnim putem. U slučaju gnojenja, indicirana je antibiotska mast/krema. Za utjehu, bolje je imati vodene kozice s 4 godine nego s 14 godina ili kasnije.
Srdano Vas pozdravljam.