Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6626 | Broj poruka: 26391

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


zacepljen nos, kasalj bez temperatur kod bebe od 2ipol tjedna


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Pelenica

03.02.2015. 10:10

Postovanje,
dijete staro 2 i pol tjedna ima zacepljen nos i ponekad kaslje. Zbog kaslja smo ga vodili pedijatru, nije se culo nista na plucima, ali smo upozorebi da je kasalj kod ovako malog djeteta vrlo opasan zbog moguce upale pluca. Osim toga, dijete ima i vodenastu, tekucu stolicu. Nema stolicu cca 24 h i onda ima 2 sljedece stolice u par sati, a obje su vodenaste. Dijete dojim, ali sad zbog nosa manje jede. Molim vas pomoc oko sljedeceg;
1. Koju kolicinu fizioloske otopine po nosnici smijemo kapati (na spricu)? Ili kolicina nije ogranicena? Da li je potrebno dijete poloziti na bok? Ili jednu nosnicu zatvorimo a u drugu kapamo?
2. Smijemo li koristiti pumpicu ili aspirator na baterije? Pedijatrica je rekla da je beba premala za aspirator na usisavac jer nos jos nije "stabilan" odn. to je preagresivna metoda.
3. Smije li se u djecji krevetic stavitu narezani crveni luk? Navodno pomaze ocistiti nos barem to tvrde mame na forumima pa...
4. Da li je moguce da je nos zacepljen zbog alergije jer dijete ima i vodenastu stolicu? Ako da, moze li se i gdje dijete ove dobi testirati na alergene?
5. trebamo li obaviti jos neku pretragu?
Unaprijed zahvaljujem.
pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.02.2015. 12:00

U nos stavite po 2 ml fiziološke otopine i povucite sekret aspiratorom. Aspirator koji se priključuje na usisivač se može koristiti, napravljen je tako da bez obzira na jačinu usisivača stvara isti podtlak. Ručna (gumena) pumpica je manje praktična i može proizvesti veći tlak nego je poželjno. Glavicu nagnite blago unatrag i na jednu stranu, tada ukapajte doljnju nosnicu i izvucite sekret. Pri tome, ako je potrebno, možete zatoriti gornju nosnicu. Alergija u vašem slučaju nije izgledna, testiranja su nepouzdana. Zrak u sobi treba vlažiti, temperatura ne bi trebala biti viša od 20 stupnjeva, podignite uzglavlje u krevetiću.