Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Zatvor i zadrzavanje stolice kod djevojcice 3 godine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lenaneva

19.06.2016. 11:30

Postovani!
Potrebna nam je pomoc jer vise doista ne pronalazimo sami izlaz.
Naime djevojcica ce za mjesec dana navrsiti 3 godine. Jako je zivo dijete i ne zeli ici na tutu jer "nema vremena".
Nakon takvog odbijanja normalno je da poslije ima otezano praznjenje,bude bolno,ako je stolica jako tvrda a uglavnom je na papiru prilikom brisanja bude i malo krvi. Pokusala sam sa glicerinskim cepicima za djecu,medjutim samo dva dana jer vice i place kad joj stavim cepic da je pece guza,onda se sva prestrasi kad je potjera na kakanje pa opet place i vriti neutjesno dok na kraju sve ne obavi. Sad su joj ta dva dana cepica stvorili jos vecu blokadu i sad se jos vise boji ici na tutu. Primjecujem da ima ucestale plinove. Ukoliko nista ne poduzimam stolicu u prosjeku sama obavi svaka 4 ili cak 5 dana. Jede sve samo ne voli bas voce sto je po meni kljucno za normalnu stolicu stoga joj dajem prirodne sokove od krusaka i sljiva,ali ni to ne pomaze. Ne znam sto vise ciniti stoga Vas zamoljavam za odgovor jer sad je ona vec sva prestrasena od bolnog praznjenja crijeva i sada zbog toga vise nece ici kakati,a ja sam jako zabrinuta.
Lijep pozdrav.
Mama Ines

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.06.2016. 11:20

Bilo bi dobro da se javite pedijatru zbog pregleda i savjeta. Ovako mogu savjetovati slijedeće:

1. Prehrana: davati hranu s puno neprobavljivih ostataka (integralni kruh i tjesteninu, vlakna (npr. Fibravit od Salvusa), muesle, povrće, voće), mlijeko i mliječni proizvodi s najmanjim postotkom mliječne masti (mast i kalcij u crijevu stvaraju sapune i oni najviše stvrdnjavaju stolicu), umjesto mlijeka možete uvesti dojenačku formulu s dodatkom laktuloze (npr Novalac IT), povećajte unos maslinovog ulja, ujutro može 1 dl mineralne vode s magnezijem (može se dodati malo soka za poboljšanje okusa). Povećati unos tekućine, naročito sada kada su velike vrućine.
2. Sirup od smokava i suhih šljiva
3. ako to ne bude dovoljno da stolica postane mekana uvesti Portalak sirup ili Laxol (Movicol) prašak.
4. ako 4. dan nema stolicu dati pola Dulcolax čepića
5. procijeniti da li postoji mogućnost da dijete ima male dječje gliste - one izazivaju upalu čmara i zbog toga je defekacija izrazito bolna. Ako postoji crvenilo u području čmara preporučio bih davanje lijeka protiv glista, bez analize stolice (negativni nalazi stolica ne jamče da dijete nema glistice) obzirom da je riječ o potpuno nedužnom lijeku (sve što proguta izađe stolicom, nema utjecaja na organizam).

Lenaneva

23.06.2016. 10:00

Djevojcica nema crvenilo oko guze...moja procjena kao lajka je da glistice nema,ali mogu pokusati za navedenim lijekom za svaki slucaj.
Naime nasu pedijatricu smo kontaktirali po tom pitanju i ona se iskljucivo osvrnula na promjenu prehrane dakle da iskljucimo cokolino i neke grickalice izmedju obroka,savjetovala je takodjer slatku kamilicu ujutro nataste,probavin i zgance za barem jedan obrok,te kompot od sljiva. Nije bas pridodala neku veliku vaznost tome vec naglasila da je to uobicajena pojava kod djece te dobi.
Pokusati cu sa Vasim savjetom i nadam se da ce sve to u konacnici imati rezultata.
L.p.
Ines