Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dekoncentracija


Autor Poruka

Selma

28.12.2003. 11:53

Imam 21god. i studiram Ekonomiju, t.j. pokušavam da je studiram, jer kada dođe krajnje vrijeme da počnem spremati ispite moja sposobnost pamćenja se jednostavno isključi, za gradivo koje bih prije zapamtila za sat vremena sada mi treba pet puta više vremena. Koncentraciju ne mogu nikako da zadržim dulje od ca. pola sata Ja imam volju i želju a i potrebu da završim taj fakultet ali jednostavno ne mogu da pamtim. U srednjo školi sam bila među najboljima, nikada nisam učila napamet već uvijek sa razumijevanjem, a sada ni to ne mogu. To se javlja samo kada trebam da učim u svemu drugom imam izvrsno pamćenje.
Isto tako imam ogroman strah da izađem na ispit, često puta u biti gotovo svaki put kada i donekle spremim ispit i izdađem, jednostavno me obuhvati neki strah i ja odustanem prije nego i što izađem ispred profesora i dobijem pitanja. Svaki put si kažem da to neću uraditi ali to je nešto jače od mene. Ne znam šta da radim, položila sam samo jedan ispit i to je onaj jedini na koji sam imala hrabrosti da izađem iako je to jedan od najtežih ispita sa jednim od "najgorih" profesora. Privi dio je bio pismeni a drugi usmeni- sa kojeg sa gotovo bila odustala, pismeni su mi uvijek bili lakši jer ne osjećam toliki pritisak kao kod usmenih.
Molim Vas da mi date savjet jer ja moram završiti taj fakultet.
Unaprijed hvala

Prof.dr.sc. V. Folnegović Šmalc

09.02.2004. 08:46

Iščitavajući Vaš problem , ne mogu se oduprijeti dojmu kako ste si , zapravo sami i postavili dijagnozu.U Vašem slučaju je očito kako imate panični strah od izlaska na ispit tj. izraženu socijalnu fobiju.Ne postoji osoba koja nije zadrhtala pred važan susret , nastup ili ispit.Međutim kada strah u socijalnim situacijama postane intenzivan , onda djeluje destruktivno , osiromašujuće , povlači za sobom ponašanje izbjegavanja i dobiva karakter socijalne fobije.Ti se strahovi najčešće manifestiraju kao opći socijalni strah , strah od gubitka kontrole posebno tjelesne, socijalna stidljivost , te strah od otkrivanja vlastite inferiornosti.
Uz strah uvijek se pridodaje i snažno osjećanje nesigurnosti i nisko samopoštovanje i samoocjenjivanje.Posebno bolna strahovanja ovakvog tipa su ona kada je osoba prinuđena stalno se susretati s takvim situacijama ( ispiti, javni nastupi ).
Liječenje socijalne fobije je kompleksno i obavlja se kroz specifične programe koji se individualno formiraju ovisno o izraženoj simptomatologiji.Kombiniraju se psihoterapija i primjena lijekova.Zato bih Vam preporučila da potražite stručnu pomoć , bedući želite završiti fakultet.Koliko sam uspijela pročitati iz Vašeg teksta , Vi imate motivaciju za to.