Psihijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 667 | Broj poruka: 1506

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


što je s njom?


Autor Poruka

vz1

21.01.2008. 14:20

Poštovani!
Imam kći koja pohađa drugi razred srednje škole i koja ima slijedeće probleme često:glavobolje,problemi s disanjem,mučnina.U školi je loša, slabo pamti,teško se koncentrira.A nekad je bila odlična učenica(do 6.razreda osnovne).U obitelji je zadnjih godina bilo velikih problema zbog alkoholizma supruga.On više ne pije i stanje je bolje.
Međutim, moja kći je često nervozna,depresivna,nosi uglavnom crnu odjeću, plačljiva,drska.Jako je emotivna.Teško sklapa prijateljstva,iako ima neko društvo,ali nema osobu za koju može reći da joj je najbolja prijateljica.Vidim da joj to fali.Očajna sam.Obavili smo sve pretrage i sve je u redu,ali nalaz od psihologa baš i nije.
Piše ovako:
Intelektualne sposobnosti u rangu visoko iznaprosječnih.U kvalitativnom aspektu se ne nalaze odstupanja.Mnestička uspješnost u vizualnim aspektima odgovarajuća dok je verbalno upamćivanje i učenje nešto slabije od očekivanog.Govorne funkcije bez odstupanja.Vizuo-perceptivna naliza,sinteza i organizacija bez poteškoća.Psihomotorna brzina odgovarajuća.Emocionalna komponenta u manjoj mjeri utječe na učinkovitost,koncentraciju.
PIE profil emocija registrira ekstraveriranost uz slabiju socijalnu opreznost i odgovornost,kao i empatičnost te organiziranost(skale sugeriraju smetnje ponašanja).Povišeni su pokazatelji depresivnosti te iritabilnosti uz reduciranost kapaciteta prilagodbe novim situacijama.
EPQ upitnik ličnosti pokazuje odstupanje dimenzije neuuroticizma uz ekstravertiranost i blaže teškoće prilagodbe.
Verbalizirani sadržaji odražavaju latentno opterećenje obilježjima obiteljske dinamike kod osjetljive osobe koja pod pritiskom tendira isticanju negativnih osobina u procesu formiranja identiteta(u svrhu samozaštite).
Rezultati obrade registriraju visoko iznadprosječne intelekrualne sposobnosti s relativno slabijim verbalnim pamćenjem te upućuju na emocionalne smetnje pretežito depresivnog tip sa somatizacijama,manifestnom iritabilnošću i teškoćama socijalne prilagodbe.

Prije mjesec i pol krenula je psihijatru,pije Zoloft i ide na razgovore.Čini se da je bolje.No Zloloft ne pije baš redovito.Treba li?
Polako izlazi iz crne odjeće i sad se počela i uređivati što je prije bilo nezamislivo.

No prije nekoliko dana se onesvijestila,bila je tako 5-7 sekundi,nije se upiškila niti ugrizla niti trzala nogama.To me prestravilo.
O čemu se tu radi? Ima li moje dijete neki ozbiljan psihički poremećaj ili ne.Što vi mislite?
Hvala.
















Prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc, dr. med.

21.02.2008. 11:00

Vaša kći se gledajući već i kronološku dob nalazi u izrazito osjetljivom životnom razdoblju.Doba odrastanja , puberteta i adolescencije često su puni previranja , emotivne nestabilnosti , traženja sebe pri čemu su otkloni u ponašanju češći nego u ostalim životnim razdobljima.Mogući obiteljski poblemi , a kod Vas su svakako postojali ( spominjete alkoholizam supruga)dodatno su opteretili Vašu kći , a sve zajedno dovelo je do potrbe psihijatrijskog praćenja što ste Vi i učinili.
Zoloft koji Vaša kćer uzima je lijek iz gurpe antidepresiva i da bi pokazao klinički učinak potrebno ga je uzimati svakodnevno i to dovoljno dugo vremena , te u dozi preporučenoj p0 psihijatru. Što se tiče gubitka svijesti , potrenbo je uzeti detaljnu i što točniju anamnezu da bi se utvrdilo kakav je to bio gubitak svijesti , da li je bio pravi gubitak svijesti , te koji su mogući uzroci. Obratite se svom liječniku radi daljnje obrade.