Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


fistula kod djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tanjav

04.11.2008. 22:50

Djetetu u dobi od 7,5 g. na desni od gornje mliječne četvorke izašla je gnjojna fistula. U razdoblju od 15-ak dana zubar je nekoliko puta istisnuo gnjoj. Kako se fistula nastavila puniti gnjojem probušio je četvorku (koja je već bila popravljana, ali je izvana izgledala uredno) radi drenaze.
Pošto je jedna četvorka na donjoj čeljusti već izbila, zubar očekuje da će i ova gornja četvorka ispasti do Uskrsa. On bi, dakle, do ispadanja ostavio ovako otvoren zub (kako bi sačuvao mjesto u vilici) te nam je preporučio svakodnevno ispiranje kanalića fiziološkom otopinom uz pomoć šprice. Antibiotike nije pripisao.
Molim Vas, kako ćemo znati da je upalni proces završen, kad će se gnjoj prazniti kroz zub što nećemo vjerovatno opaziti? Moze li se sad infekcija i proširiti usljed ulaza bakterija kroz otovrene kanaliće zuba? Da li bi u ovakvoj situaciji preporučili antibiotike i koji se najčešće pripisuju? Da li se radi o granulomu?

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

09.11.2008. 22:55

Postovani,

VAs stomatolog je postupio u skladu s trenutnim stavom struke.
Radi se o kronicnom gnojnom procesu koji se drenira kroz zub i kroz fistulu. Na taj nacin organizam je u stanju odrzavati ravnotezu izmedu infekcije i obrambene reakcije. Mlijecni zubi se na zalost tesko lijece jer se njihovi kanali ne smije ispunjavati s cvrstim materijalima, vec kad dode do odumiranja "zivca" zub otvara i ostavlja otvorenim. Vazno je da se hrana ne nakuplja u supljini zuba, a to se postize dobrim cetkanjem da se sto mirnije, bez oticanja, doceka izmjena zuba. Antibiotici se ne preporucuju jer oni ne mogu djelovati na mjestu gdje nema krvotaka, a to su zubni kanalici u kojima je doslo do odumiranja zivca. Oni imaju smisla ako dode do nagle otekline oko zuba koja zahvaca vece podrucje i prijeti sirenju sto se u slucaju kada postoji fistula rijetko dogada.