Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


karijes bočice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nikolina2101

29.09.2008. 22:05

Poštovani,

Ja sam majka dvogodišnje djevojčice kojoj je ove nedjelje u bolnici rebro dijagnosticiran karijes bočice.

Naime, Martini su jako kasno izniknuli prvi zubići, imala je već godinu i tri mjeseca. Nedugo nakon što su zubići izniknuli, otišla sam s njom njenoj pedijatrici na cijepljenje, i iako sam joj napomenula da su joj prvi zubići izašli, ona me nije niti jednom rječju uputila stomatologu, već je samo rekla da joj se daje "što manje slatkog" i sl...

Na moju inicijativu, kada sam vidjela da se sa Martininim zubićima nešto jako neobično događa, otišla sam svom stomatologu prije dva tjedna, koji mi je rekao da dođem s Martinom za tri do četiri mjeseca na drugi pregled, te da joj zubiće jednom tjedno namažem sa jednim gelom za koji su mi u ljekarni kasnije rekli da se već duže vrijeme ne proizvodi i dali su mi Sensodyne pastu.

Ove subote je Martina cjeli dan bila mrzovoljna i plačljiva, a u nedjelju ujutro joj je dio iznad gornje usne i ispod nosa jako natekao pa smo otišli na hitnu na Rebro. Tamo su diagnosticirali da se radi o upali zbog karijesa bočice, te nas uputili na ORL kirurgiju u Novu bolnicu. Kako ORL kirurgija nije radila, otišli smo na stomatologiju. Stomatologica nam je napisala recept za sirup Augmentin. Sada joj je upala splasnula i više ju ništa ne boli.

Ja Vas molim da me savjetujete, što da napravim, da se mojom Martini zubići što hitnije saniraju, jer vjerujem da se još uvijek, barem dio zubića može spasiti. Molim Vas, također, da me uputite kvalitetnom dječjem stomatologu, jer ne bih htjela da Martina ima problema sa zubima.

Unaprijed Vam se zahvaljujem.

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

05.11.2008. 16:55

Oprostite na dugom cekanju na moj odgovor. Moram priznati da sam malo oduzila zbog razmisljanja kojem bi Vas stomatologu uputila jer je vrlo vazno da prva iskustva djeteta u stomatoloskoj ordinaciji budu koliko toliko netraumatična. Djecja stomatologinja koja je meni ostavila jako dobar dojam je Dr. Krsnik Ruzica, no na zalost ne znam tocnu adresu njene ordinacije (mislim da je negdje u Selskoj ili Savskoj)?. Ako ne uspijete doci do nje, mozda je najbolje da se medu poznatima raspitate tko od malih prijatelja vase kceri ima dobru zubaricu ili zubara koji je njezan prema djeci.
Sensodyne zubna pasta nije prikladna za djecu i ne rjesava problem karijesa bocice vec preosjetljivih zubnih vratova kod odraslih. Za prevenciju karijesa danas postoje druge paste koje se mogu za sada nabaviti samo kod stomatologa (Tooth Mouse). Dobro bi bilo da prilagodite prehranu dijeteta sa sto manje slatkisa, skrobaste hrane, a sto vise voca, povrca, tamnog kruha i to po mogucnosti iz organskog uzgoja. To ne samo da pomaze zdravlju zubiju vec i citavog organizma.
I temeljito ocetkati zube svake veceri da se uklone sve naslage. Taj dio posla treba obaviti roditelj jer djeca ne mogu sama dovoljno dobro ocetkati sve povrsine.
Nadam se da ste ipak dobili korisne savjete.