Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


fluoronatril-preventiva ili ne?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

viktorija

13.11.2002. 14:43

Poštovana,
majka sam dvogodišnjaka.Budući da i ja i suprug imamo jako loše zube(osobito kutnjake) i oboje smo bez njih,unatoč svim mjerama koje su provodili naši roditelji,kao i mi kasnije,ostali vrlo rano.
U mojoj obitelji bez kutnjaka su prije tridesete godine ostale moja baka,mama i njene sestre i sada i ja.
Mom sinu su zubići izrasli sa tri mjeseca i sada ima gotovo sve.Za sada su bijeli i lijepi iako primjećujem na nekima crne točkice. Vodila sam ga nekoliko puta stomatologu,ali on vrlo kratko želi držati usta otvorenima tako da stomatolog nije siguran radi li se o karijesu ili o pigmentaciji.
Napominjem da vrlo rijetko jede slatkiše, jer ih baš i ne voli( kojeg li čuda!) a i nikada nismo pretjerivali sa sokovima.Zube peremo redovito poslije svakog obroka. Ono što mene zanima je da li je korisno davati mu tabletice od 0,25 mg fluoronatrila, kao preventivu za trajne zubiće,koji će tek doći. Ja sam navedene tablete pila u trudnoći i za vrijeme dojenja(ali od 50 mg).

Dr.sc. Silvana Jukić

25.11.2002. 21:25

Najnovija znanstvena istraživanja ukazuju na to da lokalna primjena fluora u obliku gela ili otopina premazivanjem ili četkanjem jednom tjedno uz redovitu higijenu ima značajniji preventivni učinak negol li fluor u obliku tabletica. Ukoliko ste sigurni da možete redovito jednom tjedno četkati zube aminfluorid gelom i redovito provoditi higijenu usne šupljine nije potrebno uzimazi tabletice fluora.