Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


izvadjen zivac-i dalje boli


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tanja

11.05.2004. 17:25

Prije 4 sedmice sa otisla kod zubara jer sam vidjela da mi se donja lijeva sedmica pokvarila...zub me nikako nije boilo ali je kvar bio vidljiv...otisla sam kod stomatologa koji je na moje cudjenje za 5 minuta popravio zub i plombirao...isti daj dan, kada me je inekcija popustila pa tokom naredne 2 sedmice osjecala sam bol u zubu...poslije 14 dana toliko me je pocelo boliti da sam morala u ponoc da odem u hitnu gdje mi je stomatolog probusio plombu i vidio da predhodni stomatolog koji mi je radio zub zatvorio ga a da ga nije skroz rijesio karjesa...zub mi se skroz bio upalio i pila sam antibiotike 7 dana da upala spadne..slikala sam zub i novi stomatolg mi je rekao da moram da vadim zivac, sto sam i uradila...medjutim ovdje nastaju najveci problemi..izvadio mi je zivac i procistio kanale...medjutim odma nakon toga me je opet zub bolio istim intezitetom kao onu noc kad sam isla u hitnu....otisla sam opet na ciscenje, po drugi put medjutim i dalje me zub boli i natecena sam...danas idem opet i on mi kaze, stomatolog da moram da idem na prosirenje kanala...zanima me da li je normalno da me ovoliko boli zub, zasto me uopste boli, da li da ako izvadim zub, da li ce prestati bolovi, i sta da uzmem protiv bolova..
Unaprijed zahvalna,
Tanja

Dr.sc. Silvana Jukić

05.06.2004. 18:25

Protiv bolova obično savjetujemo onaj lijek koji pacijent uzima kad ga boli glava. Ako zanemarimo taj praktični savjet tada obično kažemo da se počne s nekim lašim lijekom tipa paracetamola ili aspirina, a ukoliko ne pomažu preporučamo neke nesteroidne antiupalne lijekove kao što je Voltaren rapid ili Ibuprofen. U slučaju da bol ni tada ne prolazi preporučuju se kombinirani lijekovi tipa Plivadon ili Kafetin.

Bol je često pratitelj endodontskog liječenja zuba. Može biti posljedica samog liječenja tj. ozljede tkiva oko vrha korijena iglicama kojima se kanali čiste i šire, a može biti posljedica komplikacija kao što su nedovoljno čišćenje i širenje kanala. Ukoliko se terapija provede ispravno bol bi se trebala smirati nakon nekoliko dana od završetka samog liječenja. Ukoliko izvadite zub bolovi će se vrlo brzo smiriti no to Vam ipak ne bih preporučila.

smajlagicka

04.06.2007. 12:10

Poštovani,
Prije tri dana stomatolog mi je izvadio živac iz zuba, bez injekcije i ja ništa nisam osjetila. Medjutim, sada me taj zub boli, tačnije ta me bol nervira. Imam osjecaj da me korijen zuba boli, bol se, takodje, javlja i na dodir četkice za zube. Moja doktorica mi je rekla da pijem antibiotike ako me zub bude bolio, ali nije rekla kakve niti koliko. Zanimame koje bih tablete trebala uzeti i od čega potice bol ako nemam zivca u zubu, da li je mozda nastala neka komplikacija?
Unaprijed hvala

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

06.06.2007. 16:20

Ako Vam je stomatolog vadio živac bez anestezije, vjerojatno je on bio raspadnut ili barem poluraspadnut. Vitalnu- živu pulp (živac) je gotovo nemoguće izvaditi bez anestezije.
Moze li zub boljeti bez zivca?
Moze. Razlog opet moze biti dvojak. Moze biti posljedica lijecenja i tada se bol smiri obično za par dana. Drugi razlog moze biti zaostalo tkivo ili nečistoće u kanalu koje iritiraju kost oko vrha korijena.
Antibiotici se pripisuju u slučaju naoticanja, u protivnom vrlo rijetko kao dodatak liječenju. U tom slučaju se prepisuju antibiotici iz penicilinske skupine (npr. Amoxil ili Klavocin). Kod otpornih infekcija moze se dodati i antibiotik Metronidazol. U slucaju alergije na penicilin preporuča se klindamicin (npr. Dalacin C). Protiv bolova mozete uzeti lijekove koje sam VAm vec napisala u prethodnim odgovorima.

savanah

29.11.2010. 15:15

Ovako...prije mjesec dana me bolio zub s desne strane,neznam koji jel s gornje ili donje strane jer me užasno boljelosad skoro sam otišla na hitnu,ali sam popila tabletu i otišla spavat,drugi dan sam otišla kod svog stomatologa(privatnik i jaaako dobar)on je rekao da su mi zubi ok,makar inače imam problema i lako se kvaresad rekao mi je da ćemo čakj jednoga dana stavljat krunice..ugl.poslao me napravit ortopan i ako me zaboli da dođem,za par dana sam napravila ortopan i nakon dva tjedna ta ista strana me počela bolit isto tako jako,opet sam otišla kod njega i dala mu sliku,rekao je da vidi veliki karijes na živcu i da me to boli,eh sad jedino je stvar u tome što je to s lijeve strane!!??pa jel moguće da me boli zub s lijeve strane,a da s desne osjećam bol??jer na snimci su s desne strane svi zubi ok..i niš otvorio mi je 6.7.i 8. i stavio lijek i da dođem za 4 dana,u ta 4 dana me dosta to bolilo,e da zaboravila sam reć da mi je vadio živac ja mislim iz 6.nisam na tu stranu mogla grist i na svaki jači dodir bi me zabolilo,nakon 4 dana sam opet otišla,izvadio mi je lijek iz 6.i 7. i pročistio kanale,jošmi je malo živca ostalo pa mislim da mi je i to izvadio i na ta dva zuba mi je stavio plombu,ostala je sad još 8.pod lijekom,reko mi je da nazovem za 10-ak dana da se naručim,zašto tek onda??a moram priznat da me sad to i dalje boli i to dosta,nema šanse da grizem s te strane,po cijele dane osjećamtaj zub,valjda je taj s lijekom jelda??pijem tablete protiv bolova,jednu večer me čak bolilo i uho,mislila sam da imam upalu uha i glava me s te strane bolila,sad je čak možda malo bolje no i dalje osjećam bol i ne jedem s te strane..dal se trebam brinut ili će ta bol postepeno nestat ili će me bolit još tih 10-ak dana dok ne odem kod njega??čak mislim da me opet i desna strana bolila a s te strane su zubi u redu..molim pomoć! unaprijed hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

02.12.2010. 11:25

Poštovana,

Teoretski je moguće da vas boli suprotna strana, jedino je to vrlo rijetko.

Naveli ste mi previše pitanja na koja ja ni teoretski nemogu odgovoriti bez puno dublje analize situacije u Vašim ustima.

Predlažem Vam da nazovete stomatologa kod kojeg ste u terapiji i njemu postavite ista pitanja.
On će Vam na njih puno lakše odgovoriti s obzirom da je upučen u stanje u Vašim ustima i terapiju koju je primjenio.

savanah

16.12.2010. 19:55

Evo ja sam već pisala,da sam išla kod zubara jer me bolilo s desne strane(neznam koji zub jer me sve bolilo)pa sam radila ortopan,on je rekao da je desna strana super i da s lijeve imam karijes..ok tri zuba mi je liječio s lijeve strane i to je sad super,pod plombama i sve okhappymeđutim mene je prije par dana opet jako počelo boljet s desne strane,već sam luda bila,a stvar je u tome što to nije vrsta boli da boli zub i boli pa popijem tabletu i prestane,ne nego boli onak dosta jako pa samo od sebe prestane za par minuta,pa opet počne nekad za 15 min.nekad za tri sata isto tako bolit i taman kad oću popit tabletu prestane bolit.Gledam si zube i zbilja ništa ne vidim,otvorim jako usta,kao kod zubara-ništa,međutim,kad sam u poluotvorenim ustima gurnula kažiprst napipala sam s desne strane gore zub koji (ja mislim da je umnjak je čudno strši,vidi se kad otvorim jako usta)i onak kao da je šupalj,nemogu vam to opisat,ehh sad jel to meni umnjak raste?pa me zato takl boli?jer eto par dana me tak zna zezat,pa onda ništa sljedećih mj.dana,a kad jako otvorim usta uopže nemogu doć do tog zuba,kao da ga zubno meso nekak zatvori.jel su umnjaci takvi?kao da su "šuplji"?i kad prolazim jezikom po njemu kao da ima špicu pa se nekad "porežem"Šta Vi mislite o tome? Hvala unaprijed

Dean Cekić, dr. med. dent.

09.01.2011. 20:01

Poštovana,

Vrlo mi je teško dijagnosticirati o čemu se radi na osnovu relativno šturih informacija, te bez ikakvih dodatnih dijagnostičkih metoda i kliničkog pregelda.

Bol koju navodite može biti uzrokovana otežanim rastom umnjaka, ali je isto tako moguće da sam 100% promašio u dijagnozi.

Predlažem Vam da odete na detaljan stomatološki pregled uz potrebnu rentgensku dijagnostiku.

anaa5a

13.01.2011. 00:10

Pozdrav,
Imam problem sa gornjom desnom šesticom, iz toga zuba mi je izvađen živac, ali me i dalje boli. Živac mi je izvađen u 1 mjesecu prošle godine nakon što sam tražila svoju stomatologinju koja je privatnik da otvori zub jer mi nije htjela otvoriti zub, zato što je praktički govorila da izmišljam jer se na snimci zuba nije vidjelo ništa. Kada ga je napokon otvorila vidjela je da je živac upaljen i stavljala je lijek, ali nije pomoglo i morala je izvaditi živac. Nakon što je živac izvađen par puta su mi čišćeni kanali, i pri tom čišćenju kanala uvijek me isti kanal bolio. Nakon tog čišćenja kanala zub mi je zatvoren, ali je mene zub i dalje bolio i kanali zuba bili su prepunjeni (30mm). Zatim je zub ponovno otvoren i nanovo su čišćeni kanali i pri čišćenju kanala opet me bolio isti kanal koji me bolio i prvi puta. I opet mi je zub zatvoren, nakon toga me zub nastavio boliti, a moja stomatologinja je rekla ako nastavi boliti da ga mora vaditi, što je po meni zadnja opcija u svemu tome. Zanima me Vaše stručno mišljenje o svemu tome, što bih dalje trebala napraviti?
Hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.01.2011. 11:00

Poštovana,

predlažem Vam da zatražite drugo mišljenje od stomatologa koji je specijalist endodoncije ili se ozbiljnije bavi endodoncijom.

anaa5a

13.01.2011. 18:01

Je li bi ste mi mogli možda preporučiti nekoga specijalista endodoncije? Unaprijed zahvaljujem

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.01.2011. 14:45

Preporuke za Zagreb:

Unutar sustava HZZO-a: Stomatološki fakultet, Stomatološka poliklinika u Perkovčevoj

Što se tiće privatnih stomatologa postoji cijela serija poliklinika i privatnih ordinacija.

vinc1996

05.02.2011. 22:36

Poštovani !
Imao sam problema sa 6 dolje desno.
Zubar mi je umrtvio živac i čekao sam tjedan dana da mi ga izvadi.
i to je proslo nakon 4,5 puta...i sada nakon pol godine osjećam da me taj isti zub boli.
Zanima me da li mi mozete reći je li to nesto opet u vezi živca ili je to nesto prolazno ?
Hvala !

alminja

11.02.2011. 12:55

Gornja četvorka desno, malo bolio, otišla stomatologu, izvađen živac. Tri puta idem na čišćenje kanala, strašno boli i u toku čišćenja i nakon toga. Pijem brufene. Zub boli i na dodir jezika. Zubar kaže da su kanali čisti i tvrdi, jedina mogućnost zašto boli je specifičan oblik korjena četvorke, račvaju se u stranu , tako da ne može sa iglicama doći do samog vrha, te da postoji mogućnost da je ostalo pulpe u vrhovima, i da on misli da ako me toliko boli morat ću ga izvaditi. POMOĆ, NEĆU DA VADIM ZUB. Isplati li se trpiti ovu bol i još koliko. Koje su moguće komplikacije.


HVALA

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.02.2011. 10:40

Odgovor na prvo pitanje je :

Moguće da se radi o neuspješnom endodontskom liječenju, potrebno je provjeriti stanje rentgenskom slikom, pa ovisno o potrebi provesti reviziju punjenja.

Odgovor na drugo pitanje:

Pokušajte potražiti drugo mišljenje, po mogučnosti od specijalista endodoncije.
Naime svrha specijalista u endodonciji je da rješava teške slučajeve i anatomski komplicirane zube u situacijama kad je opči stomatolog nemočan.

cocacola

01.09.2011. 00:45

Poštovani,
prije godinu dana sam otišao kod stomatologa zbog bola u predzadnjem zubu gornje vilice i na moje insistiranje odstranjen mi je živac iz istog. Nakon toga sve je bilo OK do prije 3 dana kada me je taj isti zub počeo boljeti, bol se javlja i najintenzivija je kada dodirnem sa zubima donje vilice vrh tog zuba (i najmanji dodir) ili ako jedem nešto tvrđe od kruha. Ne bih da vadim zub jer sam već izvadio "šesticu" koja se nalazi ispod njega i bio bih onda krezo happy

Dean Cekić, dr. med. dent.

01.09.2011. 16:30

Poštovani,
Radi se o upalnom procesu na vrhu korijena.
Treba napraviti reviziju punjenja korijenskih kanala.
Predlažem Vam da se obratite specijalistu endodoncije ili nekom liječniku koji se ozbiljnije bavi endodoncijom.

ivor0109

03.02.2012. 23:40

Lijep pozdrav! Prije 4 dana poceo me boliti zub. Otisao sam do stomatoloske ordinacije gdije je moja zubarka da mi popravi zub.boljela me petica koliko sam ja mogao da to procijenim,kada sam malo jace dodirnuo zub bolio me.Kada sam stigao do zubarke i rekao da me boli 5-ica ona je malo lupkala po zubu i pitala me dali boli ja sam rekao ne ,a 4 mi je bila pokvarena,ali nisam imao osjecaj da me boli,zubarka mi je otvorila 4 ocistila kanale stavila lijek i privremenu plombu,te mi je rekla da dodem za dva tjedna. Vec je prosao drugi dan,a mene i dalje kada stisnem peticu sa jezikom boli,a i opcenito cijela ljeva celjust. Dali je to moguce radi djelovanja ljeka na zivac da me boli jos uvijek,a dali me mozda boli 5 radi toga sto imam dosta stisnute zube tj.usku celjust,pa osjecaj bude takav da me boli 5-ica...? Hvala unaprijed!

Dean Cekić, dr. med. dent.

06.02.2012. 15:30

Poštovani,

Razlog Vaših simptoma može biti u nekoliko stvari.
Petica ima promjene zubne pulpe, pa je potreban endodontski zahvat.
Refleksna bol od četvorke koja se prenosi na peticu itd.

Predlažem Vam da nazovete doktoricu te po potrebi odete do nje kako bi se detaljno utvrdilo u čemu je uzrok.

ayra

16.03.2013. 11:50

Poštovani,
prije 2-3 tjedna mi popravljana desna 7-ica zbog dubokog karijesa i stavljen je lijek i privremena ispuna.Također su mi očišćeni kanali.Stavljen je lijek i privremena ispuna.Nakon tjedan-tjedan i pol meni su se još javljali bolovi,što je zapravmo bilo djelovanje lijeka na korijen(neiskusna ja).
Ugl.,stavila mi je stomatologinja novi lijek i ispunu.Sve je bilo u redu do jutros.Bila sam žvakala na tu stranu,ali ne previše da mi se ne ošteti ispuna.Provjeravala sam zub na osjetljivost na dodir-stomatologinja mi je rekla da obratim pozornost na to.
I jutros mi se javila poprilično intezivna bol pri zagrizu,ili dodiru gornjih zuba.Odjednom. Također osjetim nekakav pritisak u zubu.

Jeli to neki upalni proces koji je otišao daleko ili je to samo nešto u začetku?