Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Liječenje zubne pulpe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

GoH

18.04.2011. 14:15

Poštovani!

Pročitao sam skoro sva pitanja i odgovore u vezi liječenja zuba na ovom forumu, plus članke o endodontskom liječenju zuba (dr. Jukić Krmek, dr. Vodanović), ali nisam našao odgovor na sljedeće pitanje: kada se jednom stavi lijek za mumifikaciju zubne pulpe, je li to proces koji se više ne može prekinuti i pokušati spasiti pulpu?

Naime, prije tri dana mi je u gornji kutnjak stavljen takav lijek no budući da sam zbog selidbe prešao kod novog zubara ovo mi je prvo iskustvo u toj ordinaciji, koje mi baš ne ulijeva povjerenje. Počelo je prije dva mjeseca zamjenom stare amalgamske plombe (zubno je meso ondje počelo krvariti pri pranju zuba a bila je prisutna i vrlo slaba bol zuba, ne konstantno). Nova je plomba ostavljena previsoko i smetala je zagrizu, što je popravljeno za manje od tjedan dana. Dva tjedna poslije zub je postao bolan na zagriz i osjetljiv na hladno, ali samo dok traje podražaj. To je potrajalo skoro mjesec i pol, dok nisam prošli tjedan išao mijenjati plombu i na susjednom zubu (na kojem je, pri radu na prvom zubu, otkriven karijes) te pitao što se može učiniti u vezi te boli. Tada je plomba izvađena, rečeno mi je da je ostala otprilike četvrtina mm dentina do pulpe i da je ova možda bila traumatizirana pregrijavanjem pri brušenju zuba. Ili da je nova kompozitna plomba pritiskala pulpu pri zagrizu.Što sam i sam naknadno saznao iz odgovora na ovom forumu. Usto bi me zanimalo može li se tako definitivna dijagnoza postaviti i bez RTG snimka, samo vizualnim pregledom (navodno je pri otvaranju pulpne komorice isteklo više krvi nego obično)? Napominjem da je sve opisano napravljeno bez RTG snimanja.

Unaprijed zahvaljujem!

Dean Cekić, dr. med. dent.

18.04.2011. 21:46

Poštovani,

Promjene zubne pulpe djelimo na reverzibilne (koje mogu proći same od sebe) i ireverzibilne (koje ne mogu proći same od sebe).
Kod Vas je utvrđena promjena ireverzibilnog karaktera koja je dijagnosticirana kao serozni pulpitis (onaj segement sa pojačanim krvarenjem je potvrđivanje dijagnoze), te je primjenjenja terapija mumifikacije zubne pulpe, kao predradnja za endodontski zahvat punjenja kanala.
Serozni pulpitis karakterizira bol na toplinski podražaj (obično na hladno) koja se postupno smanjuje nakon prolaska podražaja i traje od 20 sekundi do nekoliko minuta.
Promjene nisu vidljive na rentgenskoj snimci, pa se rentgen ne koristi u dijagnostici u tom slučaju.
Jednom započet proces mumifikacije pulpe, ne može se vratiti u natrag i rezultirati živom pulpom u konačnici.
Prema svemu što ste napisali zaključio bih da se sve u Vašoj terapiji odvija po pravilima struke te da nemate razloga za brigu.

GoH

18.04.2011. 23:45

Najljepša hvala na Vašem odgovoru!
Uvelike ste me umirili, iako mi još nije jasno vodi li svako otvaranje pulpne komorice neizbježno ka umrtvljavanju zubne pulpe i endodontskom punjenju kanala.
Kako bilo, sada mi je lakše te Vam još jednom zahvaljujem!

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.04.2011. 16:10

Teoretski svako otvaranje pulpne komorice ne mora završiti sa punjenjem kanala.
Postoji zahvat koji se zove direktno prekrivanje pulpe, koji je primjenjiv u određenim situacijama, ali je upitne uspješnosti.

GoH

20.04.2011. 22:30

Hvala lijepa na Vašem odgovoru.

thomas

01.08.2011. 16:55

Poštovani,

moj otac je imao Toxavit u zubu gotovo 3 mjeseca. Interesira me postoji li kakva opasnost s obzirom da je preporuka proizvođača max 14 dana i koje su općenito posljedice predugog držanja Toxavita u zubu.

Hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

02.08.2011. 12:15

Poštovani,

Uloga toxavita je umrtljivanje tkiva zubne pulpe, ako stoji predugo teoretski može doći do umrtljivanja tkiva preko vrha korijenskih kanala, te posljedično do nekroze alveolarne kosti.
U praksi se takva komplikacija izrazito rijetko viđa, te je posljedica predugog nošenja toxavita, najčešće, infekcija endodontskog prostora, te posljedično manja uspiješnost samog endodontskog zahvata.
Dakle tati se vjerovatno neće desiti ništa, ali bi trebao što prije završiti na endodontskom zahvatu, ako misli spasiti zub o kojem govorimo.

dada20

18.01.2012. 11:25

poštovani
prije dvije godine popravljen mi je kvar na gornjoj desnoj šestici koji je bio dosta duboko skoro do živca došao.na taj sam zub otada bila osjetljiva na toplo i hladno.prošli tjedan opet mi je popravljen karijes na tom istom zubu,dva dana nakon toga počeli su nesnosni bolovi tom zubu,zapravo cijeloj toj strani uključujući i uhu i grlo.bolovi su se javljali nevezano za toplo hladno ili kakav drugi podražaj,pulsirajući i najjači noću.danas sam bila kod zubarice koja je utvrdila da je živac u zubu upaljen i otvorila i je zub.rekla je da će me sada prestati boljeti.kako ona ide na godišnji sada zakala mi je termin za mjesec dana kada ćemo početi liječiti zub odnosno živac.rekla mi je samo da pripazim kad jedem da rupicu zatvorim s malo vatice tako da ne ulazi hrana u nju i da bude čista.bol se smanjila ali nije prestala skroz,zub je osjetljiv dok pijem gušće tekućine tipa jogurt.zanima me može li biti kakkih posljedica ako je zub tako dugo otvoren ako pazim na čistoću?
znači li to da kad pijem jogurt ili mlijeko isto moram stavljat vaticu ili samo kod krute hrane?
večeras kad sam nakon večere izvadila vaticu iz zuba na njoj je bilo malo krvi, da li je to normalno s obzirom da je zub otvoren prije nekoliko sati?

Dean Cekić, dr. med. dent.

24.01.2012. 01:10

Poštovana,
Kod Vas je došlo do odumiranja zubne pulpe i djelomičnog odumiranja iste.
Terapija koja je poduzeta odgovara hitnom postupku, te je na zubu potrebno provesti endodontski zahvat, bolje prije nego kasnije.
Ako Vas zub jako ne boli bilo bi dobro da je stalno zatvoren vaticom, ako vas počinje boljeti izvadite je iz zuba , te je stavljajte kod svakog obroka.

liila

12.04.2012. 10:10

Poštovani,
Nakon što me počela boljeti gornja šestica, bolovi su bili nesnosni, otišla sam kod svoje zubarice koja mi je zub otvorila, stavila toxavit. Idući dan sam imala još dosta jake bolove što je moja zubarica rekla da je ok, poslije se smirilo i bol je prestala. Nakon dva tjedna, prije nego sam otišla na vađenje lijeka i dalnji postupak, bol se u isti zub vratila, jaka, ali tupa bol i osjećaj nabijanja u zubu. Zubarica ga je otvorila i stavila drugi lijek i naručila me za tjedan dana. Bol se smirila, ali sad nakon tri dana me zub opet boli, ali na dodir, zagriz, čim ga dotaknem drugim zubima. Da napomenem, imam paničan strah od zubara i zbog toga zbog svega tražim anasteziju, ali ovaj zub zubarica nije uspjela anastezirati, jer me usprkos anasteziji strašno boljelo, ona misli da je živac upaljen pa da anastezija ne djeluje. Molim vas, recite mi, postoji li način da se ovaj zub izliječi bezbolno i, ako je živac pod upalom, kako ga onda liječiti...?? Još samo da vas pitam, dojilja sam pa me zanima kako utječu svi ti lijekovi u zubima na dijete i mijenja li se što u daljnjem postupku liječenja zuba jer su mi neki lijekovi zbog dojenja možda zabranjeni?
Unaprijed najljepša hvala na odgovoru

Dean Cekić, dr. med. dent.

03.05.2012. 11:35

Poštovani,

Ljekovi u zubima djeluju samo unutar zuba pa ne utječu na dojenje.
Čini mi se da kod Vas zubna pulpa nije bila do kraja umtvljena, pa je trebalo ponoviti toxavit.
Uz malo truda s anesteziranjem u principu je moguće napraviti tzv. vitalnu ekstirpaciju pulpe.

Angell

03.03.2016. 21:50

Poštovani!

Prije 2-3 mjeseca doktorica mi je pod anestezijom popravila jedinicu. Nakon popravka,proslo je 2-3 mjeseca i zub me je poceo boliti na toplo i hladno. Otisla sam na pregled,snimila zub,jedna doktorica mi je rekla da ima upalni proces na korijenu zuba, da mi ne bi vadila zivac, otvorila je zub, stavila lijek i privremenu plombu. Nakon 3 dana otisla sam na kontrolu svojoj doktorici, snimila zub ponovo,ona reče da nema upalnog procesa. Dala mi lincocin kapsule da pijem 8 dana. Zub me prestao bolit na dodir i na kuckanje, ali i dalje me boli na toplo i hladno. Skinula je privremenu plombu, dok je skidala bolio me je na rad i na vodu. Stavila mi trajnu plombu,ali i dalje me boli na toplo i hladno. Bol se zadrzi nekoliko sekundi pa onda polako popusta. Sta da radim ?

Hvala,unaprijed!

Dean Cekić, dr. med. dent.

04.03.2016. 15:00

Poštovana,

imate tipične simptome uplae zubne pulpe i tebate napraviti liječenje zuba tj. endodotski zahvat.

Angell

04.03.2016. 23:35

Zar se ne moze nista drugo uciniti osim da se zivac izvadi ? U pitanju je jedinica pa ne bih zeljela da mi zub poplavi nakon vadjenja zivca..

Dean Cekić, dr. med. dent.

05.03.2016. 10:40

Poštovana,

simptomi koje navodite su tipični za dijagnozu seroznog pulpitisa.
Dentalna medicina kod te dijagnoze poznaje dvije terapije.
Endodotski zahvat i vađenje zuba.
Pa mislim da je ovo prvo za Vas svakako bolji izbor.

Sil22

01.07.2016. 01:50

Poštovani,

Zanima ne ako biste mi mogli odgovoriti na slgedeće pitanje... prije par dana sam primjetila na predzadnjem lijevom zubu na granici sa zadnjim oštri rub te sam mislila da je to hrana, ali čak je i nakon pranja zubi ostao taj osjecaj. Zatim sam vidjela da mi se meso kod tog zuba malo zadebljalo, ali me ništa nije bolilo.
To sam pritisnula jer sam jednom imala slučaj vrečice zbog uboda hranom u meso pa sam pomislila da je možda i sada to slučaj budući da se to pojavilo nakon jedenja talianetta. I pošlo je krvi iz toga i vidjela sam da se meso mrvicu na vrhu odvojilo od zuba...
I danas sam primjetila u tom ostrom dijelu na granici sa zadnjim zubom fa je to zapravo kao sitna rupica. Ništa me ne boli ni dok jedem ni pijem. Samo kad malo prijeđem četkicom za zube preko dijelića mesa koje se kao odvojilo me ubode cetkica i naravno da krvi malo podje.

Sada me zanima kako to riješiti, je li to nešto ozbiljno.... Uvijek su mi zubari govorili da imam čvrste, jake zube..i sada ovo pa sam zabrinuta. Da li je dosta koristit Listerin za dezinfekciju i zubna pasta protiv krvarenja mesa ili he nešto ozbiljno?

Hvala unaprijed.

Dean Cekić, dr. med. dent.

01.07.2016. 12:45

Poštovana,

Iz Vašeg opisa je na žalost vrlo teško zaključiti o čemu se radi.
Mislim da bi svakako trebali posjetiti svog stomatologa, kako bi se napravio adekvatan klinički pregled i eventulana rentgenska dijagnostika.