Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


liječenje zuba u trudnoci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

simona11

07.01.2015. 14:05

Poštovani,
Prije par tjedana primijetila sam bol u zubu,te otišla kod svoje zubarice s time da sam joj naglasila da sam trudnica u 7.mjesecu.Ona mi je odstranila plombu i stavila lijek.Danas sam po 4. put bila kod zubarice da mi ponovno stavi lijek jer svaki puta zubni kanal krvari kada ga cisti iglama i jako boli i kaže da ga ne može završiti dok kod tako krvari kada ga cisti iglama.Molim vas za drugo mišljenje? Nisam do sad nikad ovoliko puta išla zbog jednog zuba,a ona mi ništa ne objašnjava jer je uvijek u nekoj gužvi s pacijentima.
Unaprijed hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.01.2015. 19:30

Poštovana,

Endodontski zahvat se danas standardno izvodi u jednoj posjeti, uz obaveznu uporabu koferdama (gumene plahtice za izolaciju zuba od ostatka usne šupljine), endometra (aparata za mjerenje dužine korijeskog kanala), te standardnu uporabu lokalnog anestetika.
Dojma sam da ništa od navedenoh kod Vas nije upotrebljeno, te da se radi o nedovoljno ili pak previše instrumentiranom kanalu.
Ako sumnjate u stručnost svoje liječnice uvijek se možete poslužiti potragom za drugim mišlejnjem nekog drugog kolege ili kolegice.

02.02.2015. 18:30

Postovani,
trudna sam i imam granulom ispod 6ice.Zubarica ga je otvorila, cistila kanale (ima ih 4) i rekla da ima jos gnoja koji nije zreo. Savjetovala je da sama radim vakum na taj zub i izvlacim gnoj, ali to mi izaziva strasnu bol. Probala sam to napraviti i stiskala otok, pa me celjust pocela peci i nenormalno boljeti da su mi suze same isle. Na amoksicilinu sam od cetvrtka, a otok nikako da splasne i kad stavim vatu imam osjecaj strasnog pritiska u zubu, a nakon vadjenja vate neko vrijeme osjetim pulsirajucu bol u zubu.Jel' to normalno u ovom procesu lijecenja? rtg sliku nisam radila radi trudnoce. Na kontrolu idem u srijedu, a zub je predvidjen za zatvaranje 19.2. Zahvaljujem se na odgovoru.

Dean Cekić, dr. med. dent.

05.02.2015. 10:55

Poštovana,

da, na žalost normalno je.
Proći će za nekoliko dana.

ankica1982

07.06.2016. 15:25

Molim pomoć! Trudna sam 18 tjedana i prije mjesec dana počeo me boliti kutnjak u kojem je velika plomba-crna stara skoro 20 godina. Doktorica ga je pregledala i rekla da je papila između zubi malo upaljena i crvena. Da misli da nije pokvaren i budući da me ne boli jako, nije neki problem. Bol je nestala i opet se vratila prije 2 tj. Doktorica je ovaj put malo izbrusila plombu kako bi napravila više mjesta između njega i susjednog zuba jer je plomba bila naslonjena na meso..ali i dalje osjećam bol koja nije jako intenzivna. Bol se pojača kada dodirnem desni ispod tog zuba. Zub nije osjetljiv na hladno i vruće. Trebam li zatražiti uklanjanje amalgamske plombe kako bi se provjerilo stanje..napominjem da sam trudna i strah me zbog žive koju ona sadrži.

Dean Cekić, dr. med. dent.

11.06.2016. 14:35

Poštovana,

radi se o upali zubnog mesa, zbog vjerovatnog zabijanja hrane na tom mijestu.
Ispun se može promjeniti, te je kod njegovog uklanjanja moguće koristiti kofrdam, tj. gumenu izolaciju koja sprećava da amalgam dođe u organizam.

Tako da Vas ne treba biti strah.

Želio bih se malo osvrnuti na uloge u odnosu pacijanta i doktora, koje proizlaze iz Vašeg pitanja.
Naime pitanje da li bi trebali tražiti uklanjanje amalgama, radi provjere, smatram krivim iz nekoliko razloga.
Prvo Vi kao pacijent trebate iskazati svoje probleme, a na liječnicima je da odrede kojom terapijom je najbolje riješiti Vaše probleme.
Drugo poduzimanje kurativnih potupaka radi inspekcije, mi nije drago.
Molim Vas da ovo ne shatite kao kritiku, nego kao objašenje uloga.
Često se srećem sa krivom percepcijom podjele uloga u svakodnevnoj medicini, kako sa strane pacijenata tako i sa strane liječnika.
Dakle na pacijentima je koncetracija na simptome i tegobe, a na liječnicima koncentracija na dijjagnoze i terapiju.

Zaključno Vi ne trebate tražiti promjenu amalgama, nego riješenje svog problema.