Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


lom pri padu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

86anna

04.04.2011. 20:00

Poštovani,
kako sam uslijed pada slomila dvojku, gore, otišla sam kod stomatologa koji mi je rekao da mi je puklo skoro pola zuba i ukoliko reagiram na toplo, da je nabolje zub umrtviti i staviti navlaku. zanima me da li je to zaista nužno, ili se može taj živac nekako spasiti a ostatak nadograditi. gledala sam i ostale odgovore na tu temu ali nisam našla ništa slično.
Unaprijed zahvaljujem!!

Dean Cekić, dr. med. dent.

05.04.2011. 12:30

Poštovana,
frakture krune zuba se djele na jednostavne i komplicirane.
Jednostavne su one kod kojih nije došlo do povrede zubne pulpe, te je terapija za njih nadograđivanje zuba kompozitom ili neko kompliciranije rješenje iz domene proteteike.
Komplicirane su one frakture kod kojih je došlo do otvaranja zubne pulpe, te je potrebno napraviti endodontski zahvat i nadograđivanje krune.
Zub sa promjenom zubne pulpe mora imati napravljen endodontski zahvat.
Dali će se nedostatak zubne krune rješiti nadograđivanjem kompozitnim materijalom direktno u ustima ili izradom nadogradnje i krunice ovisi o cjelom nizu faktora i dogovoru između liječnika i pacijenta.