Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


loši zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

adain

22.12.2012. 12:45

Radi se o tome da imam vrlo jak strah od zubara u kombinaciji sa zubima koji su skloni karijesu i pucanju.
Pored toga (a zbog toga je i nastao strah) u djetinjstvu sam imala dosta lošu stomatologinju, koja mi je vadila zub pod upalom pa anestezija nije sasvim djelovala, izbrusila prevelike dijelove zuba koji su nakon toga pucali i napravila takvu strahotu od plombi na jedinicama da imam crte posred prednjih zuba koje su vrlo vidljive i vrlo ružne.

U jednom trenutku sam pronašla odličnog zubara, uspjela srediti sve zube, no, ove prednje zube koji su uništeni ružnim plombama on u tom trenutku nije želio mijenjati. Mislim da se bojao toga što su zubi bili dosta izbrušeni, pa da u procesu ne pukne čitav zub.

Otad je prošlo dosta vremena, jedna ispuna mi je pukla pa imam malu rupicu na zubu koja srećom ne boli, ali znam da se mora riješiti što prije. Sigurna sam da ima i karijesa na nekoliko mjesta, tako da, moram opet krenuti zubaru. Problem je što sam se preselila iz ovog mjesta gdje je taj zubar, pa se jednostavno nisam uspjela natjerati otići kod nekog drugog.

Osim sređivanja tih novonastalih karijesa, jako me muči što učiniti sa tim prednjim zubima. To mi je zapravo jedini kompleks, ne smijem se normalno, skrivam rukom zube, smeta me činjenica da tako loše izgledaju. Željela bih riješiti to, ali na način da pritom barem malo smanjim strah od zubara, kao što sam uspjela u jednom trenutku. I da nekako riješim taj problem izgleda prednjih zuba. Ljudi mi uglavnom govore da nemoj stavljati krunice jer se tada brusi veliki dio zuba, pročitala sam da je moguće ugraditi one keramičke ljuskice na zub pa na taj način riješiti taj problem.

Uz to, dvojke su mi nešto manje i lagano iskrivljene. Čitala sam da se manja iskrivljenja također mogu riješiti ljuskicama.

Zanima me kako riješiti te probleme u što manje odlazaka stomatologu (što mi je bitno i zbog vremena i zbog straha od zubara)...i što mogu napraviti sa tim prednjim zubima?

Dean Cekić, dr. med. dent.

02.01.2013. 10:15

Poštovana,

Strah u ordinaciji dentalne medicine, je dosta česta pojava.
Najčešće se uzrok krije u traumi koju je pacijent doživio na stomatološkoj stolici.
Vaša priča je tipična za takvu situaciju.
Moderna dentalna medicina problem izrazitog straha danas rješava metodom svjesne sedacije.
Što se tiće esteskog problema, postoji nekoliko metoda na kojima se poboljšava estetika osmijeha.
Ono što bi Vi trebali napraviti je posjetiti ordinaciju dentalne medicine, koja se bavi sa pacijentima koji imaju izraženi strah od zubara.
Potrebno je napraviti temeljiti pregled stanja, estetsku analizu, te u skladu sa zatečenim stanjem i Vašim željama plan terapije.
Obično se u ovakvim situacijma, terapija planira tako, da se izvede u što manje posjeta te da se večina posla izvede u svjesnoj sedaciji.