Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Paradontoza??


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MarijaO

20.01.2008. 18:20

Postovana dr. Jukic,
odusevljena sam ovim forumom i vasim detaljnim i humano intoniranim odgovorima.

Imam pitanje. Zubi su mi do prije nekoliko godina bili u dosta zapustenom stanju, a kad sam ih pocela popravljati, bilo je hrpa toga za uciniti (27 mi je godina). Mislim da jedva cetiri zuba nisu imala neki popravak do sada i da su zdrava, a ostalo su: dva mosta (jedan nakon izvadjene donje sestice desno; drugi koji prekriva tri zuba jer su bila izbrusena gotovo do svoje polovice), jos jedna izvadjena sestica dolje lijevo ali bez nadomjestka, hrpa izvadjenih zivaca... a problem zbog kojeg vam pisem tice se povlacenja zubnog mesa isprva na petici i cetvorki odmah do "rupe" gdje je bila sestica, a zatim (u posljednjih godinu dana) i na dvojci dolje lijevo i desno, zatim trojci, a pocinje i cetvorka. U posljednja dva mjeseca prvi put se pocelo povlaciti meso i na gornjim zubima, na trojci lijevo gore, i jedva vidljivo na dvojci i trojci desno gore. Napominjem da unazad godinu dana uredno cetkam zube od korijena prema zubu, njezno, "prevlaceci" meso preko zuba - a usprkos tome zapocelo je povlacenje mesa i na gornjim zubima.
Citala sam da razlozi povlacenja zubnog mesa mogu biti razni. Planiram ici kod paradontologa da se utvrdi stanje. No Vama pisem jer ste upravo Vi pisali na ovim stranicama o potrebi "drugog misljenja". Strah me, jer mi je vise zubara reklo, uz slijeganje ramenima, da se povlacenje "zaustavlja" jedino pravilnim cetkanjem koje primjenjujem - bez utjesnih rezultata- dapace!
Da li je danas moguce zaustaviti proces paradontoze "u ranom stadiju" (ili kako se to vec u struci zove) ili ako mi je to pocelo s 27, dokad cu imati svoje zube? Moj otac je izgubio sve zube zbog nemara (strah od zubara, koji ja na srecu nemamhappy prije 50-e. Ima li tu nasljednih faktora (osim nemarahappy? Ucinila bih sve (sto je u mojoj sadasnjoj situaciji moguce) da sto je moguce duze u zivotu zadrzim svoje zube...

Drugo pitanje: kad mostu istekne "rok trajanja", kako to uopce izgleda? Da li to nuzno znaci da i zdravi, izbruseni "potporni" zubi mogu propasti? Ili naprosto materijal od kojeg je most napravljen dotraje, pa se mora napraviti novi?

Puno hvala unaprijed,
srdacan pozdrav,
Marija.

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

24.01.2008. 10:10

Postovana,
Paradontozu je moguce zaustaviti, ali uz golemi Vas trud i trud Vaseg parodontologa. Ono sto VAm je rekao stomatolog je ispravno, no ono sto vecini nas nije receno je koja je tehnika cetkanja ispravna i da li Vi vasim cetkanjem uspijevate otkloniti naslage. Također, nije dovoljno samo iscetkati zube vec treba kloristi i neka dodatna sredstva za oralnu higijenu kao sto je zubni konac, tusevi itd. Ja VAm preporucam da sto prije odete paradentologu koji ce temeljito očistiti sve plohe zuba, nauciti Vas ispravno cetkati zube i ako treba ukloniti mjesta koja pogoduju zadrzavanju hrane i naslaga i tako dovode do upale i napretka paradentoze. Ako ste dovoljno motivirani da izvanredno odrzavate oralnu higijenu i redovito posjecujete paradentologa cija uloga je i da Vas poduci i motivira na odrzavanje higijene sanse za zaustavljanje bolesti su velike.

zeolinite

19.12.2012. 12:40

Postovani,
ne znam zasto ali cini mi se da imam paradontozu samo na jednoj strani usta,zubno meso je dosta povuceno i sam pogled na to me jezi jer imam osjecaj kao da cu izgubiti zube.Moj stomatolog smatra da zasad nema potrebe za paradontologom nego nek pazim na nacin pranja zuba.Redovito idem zubaru,cistim kamenac ali ponekad se uzasno uplasim i imam osjecaj kao da ce mi odjednom pasti par zuba.Koristim zubnu pastu paradontax i to je sve,a vidim da ima dosta proizvoda za taj problem ali en znam imaju li kakav ucinak.Pa ako mi mozete preporuciti neki proizvod molim vas?Zanima me da li bi mi preporucili elektricnu cetkicu s obzirom na moje stanje?planiram kupiti ali bolje da sacekam vas savjet.Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

19.12.2012. 19:55

Poštovani/a

Parodontitis ili upala parodonta je kronična infektivna bolest uzrokovana bakterijama iz zubnog plaka, koja za posljedicu ima upalu parodonta i kao posljedicu upale njegovu nekrozu(propadanje).
Simptomi parodontitisa su:
otečeno zubno meso koje krvari na svaki iole jači mehanički podražaj, zadah iz usta, u kasnijim fazama klimanje zubi itd.

Za prevenciju parodontitisa je ključna adekvatna oralna higijena te redovite preventivne posjete ordinaciji dentalne medicine.

Što se tiće oralne higijene razlikujemo osnovna sredstva za oralnu higijenu a to su:
četkica (može biti i električna, u tom slučaju preporučam soničnu)
interdentalna četkica ili tuš za usta ili zubni konac

Postoje i dopunska sredstva za oralnu higijenu koja su svojim učinkom manje bitna za savkodnevnu oralnu higijenu od osnovnih:
zubna pasta(kako god se ona zvala)
vodice za ispiranje usne šupljine
čistać za jezik

Ako sumnjate da imate problema sa parodontom, a u tom smislu dobivate suprotno mišljenje svog liječnika, predlažem Vam da potražite drugo mišljenje po mogučnosti kod specijaliste parodontologije.