Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Nateknuto/upaljeno zubno meso


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ari56

03.07.2012. 19:55

Poštovani, moj problem je sljedeći. Imam samo 15 godina i zubno meso mi je na jednom dijelu nateknuto i crveno. Trenutno imam temperaturu i upalu grla zbog čega sam bila kod doktora i dobila antibiotik. Pijem Lekadol svakih 5 sati po preporuci liječnika. Pretpostavljam da sam temperaturu dobila zbog sunca jer sam se previše izlagala njemu i pješačila sam po najvećoj vrućini par kilometara do plaže. Sada me samo zanima koji bi mogao biti uzrok te nateknulosti (ako se tako kaže). Pošto mi je u obitelji paradentoza bila česta, strah me da to ima neke veze s njom.
Unaprijed hvala na odgovoru!

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.07.2012. 13:25

Poštovana,

Teško je bez konkretnog kliničkog pregleda nagađati koji je uzrok nateknutosti zubnog mesa. U svakom slučaju za parodontitis bi u 15 godini bilo malo prerano ako se ne radi o juvenilnom agresivnom parodontitisu, koji je relativno rijedak.
Preporučam Vam da posijetite ordinaciju dentalne medicine, te tako saznate detaljnije informacije.

chaplja

11.10.2012. 20:35

Poštovani,
imala sam granulom na gornjoj petici prošlo ljeto, koji je izliječen i nakon 6 mj. i nove kontrole, stavila sam keramičku krunicu na taj zub po preporuci stomatologa jer je ostalo vrlo malo od njega, a taman bi bio nosač. No od tada mi je meso upaljeno, iznad te gornje 5. Stomatolog je to čistio 3 puta, slikao jedno 6 puta, vidjeli smo umnjak s te strane, no još ne izrasta. Zadnji put mi je cijela ekipa stomatologa pregledavala i slikali još 3 puta, a ja sam čula: Neam pojma, prvi put to vidim, pa nema ničeg. I poslali me na stomatološki fakultet na panoramsku snimku, koju moram dosta čekati, a tko zna koliko još i nalaze. Desni bole, sve do viličnog zgloba i uha, što je stomatologu čudno, a tvrdi da od krunice to ne bi trebalo biti, da su kanali od granuloma očišćeni i da ne vidi problem, osim u natečenom mesu i mojim žalopojkama. Pitala bih Vas, imam li razloga za zabrinutost jer bol utječe na moju svakodnevnicu, traje već mjesecima i ne poboljšava se mojim odlascima zubaru? Da ga promijenim, skinem tu krunicu, ili da pretrpim uz dodatne tablete? Hvala Vam!

Dean Cekić, dr. med. dent.

21.10.2012. 20:10

Poštovana,

Ne znam što bi Vam točno odgovorio. Ako nije jasno u čemu je problem potrebno je napraviti ozbiljnu dijagnostičku obradu. Od ciljanih rtg snimki do CBCT-a.
Problem može biti u puno stvari od upalnog procesa na vrhu korjena, preko upale parodonta do uzdužne frakture zuba.