Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


paradontitis, upala u korjenu i paradontalni dzepovi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

julijanna

01.07.2014. 14:35

Postovani, unaprijed se ispricavam na poduzem postu, ali pokusat cu objasniti svoju situaciju. Vec sam Vam ranije pisala, sad je situacija jasnija, ali bih voljela Vas savjet.
U gornjoj vilici mi nedostaje petica i sedmica desno, a na lijevoj strani je isti slucaj. U donjoj vilici mi nedostaje osam zuba, i to su sve bocni, sto znaci da imam od 1. do 4. desno i od 1.do 3. lijevo, te osmicu. Zubi su vadjeni periodicno, ne odjednom. Godinama nisam imala nikakvih problema, ali sad je situacija sljedeca:
Usljed nedostatka donjih bocnih zuba, gornje sestice su dosta isplivale, te cetvorka lijevo.
Zbog jake upale desni i fistula koje su mi izbacile iznad gornje jedinice i trojke, obavila sam potrebne preglede.
Dijagnoza paradontologa je da imam paradontitis. Uradjeno mi je ultrazvucno siscenje kamenca oba zubna luka. Nakon toga sam za dva tjedna narucena na kiretazu dzepova, sto trebam obaviti. Nakon ciscenja kamenca upala desni se smirila neko vrijeme, ali sada je stanje gotovo isto. Koliko sam shvatila, prvo se lijeci gingivitis, pa tek onda paradontitis, ali meni upala ne prolazi. Napominjem, da je prilikom pregleda utvrdjeno da se zubi ne klimaju. Receno mi je da uradim OPG snimak. Moje pitanje vezano za ovo bi bilo: Na koji nacin da smirim upalu desni, jer unatoc pridrzavanju svih uputa doktorice i odrzavanju higijene, ne prolazi i desni su oteknute?
Sto se tice fistula iznad gornje jedinice i trojke Rtg snimak je pokazao sljedece: Iznad jedinice se ne vidi nista. Iznad dvojke (radila sam dva snimka u dva dana), na jednom snimku se vidi proces, a na drugom ne. Trojka ima proces, zbog neadekvatnog lijecenja i zaostalog zivca. Moje pitanje je:
Koliko je RTG snimak pouzdan, s obzirom da mi se ta gornja jedinica malo spustila i pozutjela,a procesa nema. Dvojka je lijecena davno i napunjeni su kanali, te je radjena i apikotomija prije sedam godina? Je li moguce da fistula izbacuje iznad jedinice zbog dvojke? Moze li paradontitis biti razlog zasto se jedinica spustila i pozutjela? Mogu li raditi sve potrebno kod paradontologa, pa tek onda da endodonski lijecim trojku, jer je malo osjetljiva na dodir, bojim se da ne nadrazim dodatno ciscenjem dzepova, ili da radim obratno?
Napominjem da su mi svi zubi plombirani u gornjoj vilici, pogotovo prednji, i mada ne izgledaju uopce lose s obzirom na sve navedeno, nekako sam postala skepticna u njihovu trajnost, pa u zadnje vrijeme razmisljam da sve povadim i stavim protezu, ali to mi je krajnja opcija, jer time ne bih rijesila upalu desni.
Je li OPG snimak isto sto i OPT snimak i moze li se na njemu vidjeti kakvo je stanje svih zuba vezano za upale u korjenu ili su za to potrebni iskljucivo pojedinacni snimci. Jos jednom se ispricavam na dugom postu, ali stvarno bih voljela ako mi mozete okvirno dati neke odgovore, jer nisam naisla na neko strpljenje sto se toga tice prilikom pregleda.
Srdacan pozdrav

Dean Cekić, dr. med. dent.

02.07.2014. 13:30

Poštovana,

Opg i opt snimak su jedno te isto.
Radi se o panoramskoj preglednoj snimci cijelog stomatognatog sustava, ono što na njoj nije jasno ili se postavlja sumnja, detaljno se razjašnjuje malim rtg snimkama pojedinačnih zuba.
Odgovor na pitanje o pouzdanosti rtg snimki zahtijeva malo širi format rasprave, u svakom slučaju postoje dodatna dijagnostička sredstva ako je nešto sumnjivo.
Parodontitis može biti razlog zašto se jedinica spustila, teško za promjenu boje.
Što se tiče fistule, moguće je.
Razlog upale zubnog mesa i parodonta je zubni plak inficiran bakterijama, kada ne bude njega neće biti ni upale.
Liječenje parodonta i zuba bi trebalo biti usklađeno i sinhronizirano, ako to nije moguće, prvo parodontolog.

Zaključno:
Vi imate cijelu seriju patoloških stanja u usnoj šupljini. Takva situacija zahtijeva ozbiljnu i potpunu oralnu rehabilitaciju, koja pak zahtjeva kobiniranje više specijalnosti u samoj dentalnoj medicini.
Korišenjem pojedinih specijalnosti, bez reda i plana rezultati terapije će teško biti zadovoljavajući.
Morate naći nekoga ko ima strpljenja i kapaciteta da Vam sve ovo objasni u miru, napravi adekavatan plan terapije, nađe načina da ga provede, te na kraju provodi adekvatni preventivnu terapiju, kao nebiste ponovo došli u ovakvu situaciju.

julijanna

02.07.2014. 15:35

Postovani, puno Vam hvala na odgovoru. Da li postoji nacin da Vama posaljem snimke, pojedinacne i OPG, pa da mi date svoje misljenje?

Dean Cekić, dr. med. dent.

03.07.2014. 00:45

Postoji.

deancekic@ordinacijacekic.hr

Land23

11.04.2016. 09:45

Postovani,

primjetila sam prije tjedan dana da mi se zubno meso pocelo povlaciti s vecine donjih zubi, ali i sa nekih gornjih. Citala sam na intermetu da se radi o parodontitisu i narucila sam se u stomatologa za dva tjedna. Zubi su mi osjetljivi na hladno i slatko, desni me bole nakon cetkanja, ali jos nisam primjetila nikakvo klimanje ili krvarenje.
Htjela sam Vas pitati, dok iscekujem termin kod stomatologa, mozete li mi Vi preporuciti nekakav nacin kako smanjiti ili zaustaviti to povlacenje, sto koristiti? Takodjer me zanima moze li se to zubno meso koje se vec povuklo ikako vratiti ili je moguce samo zaustaviti proces?

Unaprijed hvala na odgovoru

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.04.2016. 12:05

Poštovana,

Vama svakako treba ozbiljan pregled specijalista parodontologije.
Problemi koje opisujete ne moraju biti uzrokovani upalom parodonta.
U tom smislu tek kada se odredi uzrok, može se razgovarati o adekvatnoj terapiji.
Što se tiče regeneracije ona je moguća u određenom intenzitetu, ali ovisi o mnogim faktorima