Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


problem


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

m

05.03.2003. 13:28

Imam 24 godine i mlijecnu peticu sa dosta plitkim korijenom i bez nade za trajni zub. Prije dva mjeseca otkriven mi je veći karijes na tom zubu, prema šestici. Dobila sam plombu, ali i ovaj put upozorenje da bi bilo najbolje da taj zub izvadim od čega mi se kosa diže i to mi je zaista krajnje rješenje. Problem je u tome što je taj zub pola manji (kraći) od svojih susjeda i kao takav je tu samo zbog estetike koja baš i nije neka. Osim toga, već nekoliko dana osjećam laganu bol kod zagriza, ali ne na tom zubu već (čini mi se) na susjednoj šestici, koja izgleda normalno (barem koliko ja mogu vidjeti). Napominjem da i na tom zubu imam plombu, s gornje strane, staru oko 2-3 godine i do sada je sve bilo u najboljem redu. Moj problem je još i povlačenje zubnog mesa mesa koje je u zadnje vrijeme pojačano i osjećam laganu bol pogotovo na donjoj čeljusti. Zanima me može li se moja petica na neki način nadograditi ili ju je zaista bolje izvaditi,a u tom slučaju, kako popuniti prazninu? Može li aparatić popraviti situaciju (nemam baš guste zube, ni umnjake)? Zanima me i koja je otprilike cijena fiksnog aparatića( imam i malo krive gornje dvojke) i kome se najbolje obratiti u Zagrebu? Da li je na šestici problem karijes ili nešto drugo?
Kako zaustaviti povlačenje zubnog mesa? Po Vašem mišljenju što bih trebala učiniti i kome se obratiti radi rješavanja tih problema?

Dr.sc. Silvana Jukić

29.03.2003. 17:11

Zbilja je teško donositi zaključke bez pregleda i rtg snimke jer Vi opisujete nekoliko problema istovremeno. Cijena fiksnih aparata u Zagrebu je varijabilna ovisno o situaciji. Stoga Vam preporučam pregled kod specijaliste ortodonta (možete konzultirati više njih) koji će procijeniti Vašu stanje u ustima i predložiti način liječenja i po potrebi Vas uputiti parodontologu zbog povlačenja zubnog mesa.