Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


RTG II


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dolores

04.03.2003. 22:29

Poštovana doktorice,
Pročitala sam odgovor na moje pitanje vezano za panoramsko slikanje zubiju kod pacijentica koje planiraju trudnoću. Da li to znači da rtg zračenje djeluje trenutačno, tj. ako se slikanje obavi u prvom dijelu menstrualnog ciklusa ne postoji štetnost i opasnost za plod ukoliko se u tom sitom ciklusu (dakle u 2.dijelu menstrualnog ciklusa) dogodi trudnoća? Još jednom puno hvala na odgovoru.

Dr.sc. Silvana Jukić

06.03.2003. 17:44

Znamo da je zračenje kumulativno i da svako snimanje može imati posljedice u budućnosti ali ipak ga ne možemo u potpunosti izbjeći.Zračenje je svuda oko nas. Rentgensko zračenje u svrhu dijagnostike je u usporedbi s svakodnevnom dozom zračenja koju dobivamo iz okoliša nije tako značajno ukoliko se ne radi pre često. Ipak, da bi smo bili sigurni da ne djelujemo svjesno štetno na plod tada izbjegavamo direktno ozračivanje ploda u najosjetljivijom dijelu razvoja. Tada se stanice intezivno dijele, stvaraju se tkiva i organi. U prijevodu oštećenje malog broja stanica može značiti u budućnosti veliku anomaliju ploda.