Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


stalni zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aurora

22.01.2003. 23:40

Moj šestogodišnji sin , zbog učestalog uzimanja antibiotika, ima skoro sve mliječne zube pokvarene. Bili smo kod zubara da bi stavio plombe ali mu se ne sviđa voda koja izlazi pri brušenju zuba, a inekciju je primio jer je naš privatni stomatolog bio jako pažljiv. Mene interesira, kada i koji su prvi stalni zubi? Zube peremo svako jutro i navečer, češće je nemoguće jer ga čuva baka ili je u vrtiću.

Dr.sc. Silvana Jukić

31.01.2003. 22:04

Oko 5-6 godine niču prvi trajni zubi i to "šestice". One nemaju prethodnike u trajnim zubima pa se nicanje tih zubiju često ne primjeti. Djeca nisu naviknuta da moraju daleko gurnuti četkicu pri pranju što često dovodi do kvarenja tih zubiju koji su slabo mineralizirani kad izniknu. To znači da bi ste vi morali svaki put iza pranja zubića prekontrolirati kako je vaše djete opralo zube. To možete napraviti običnom čačkalicom kojom prođete udubinama na zubu i u području zubnog vrata gdje najčešće zaostaju naslage. Jednom tjedno možete četkati zube Aminfluorid gelom koji sadrži fluor i djeluje preventivno na nastanak karijesa. Četka se nekoliko minuta (3-5) prije spavanja. ispljune i ne ispire.
Nešto iza nicanja šestica ispadaju donji mliječni sjekutići (prvo srednji), potom gornji sjekutići. Zubi se mijenjaju negdje do 11 - 12 godine kada ispadaju mliječne trice - očnjaci i njih zamjenjuju trajni. Sedmice (drugi kutnjaci) niču oko 12-13 godine.