Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


taman mliječni zub


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

julia

13.03.2003. 09:20

Postovani,

našem je troipolgodišnjem sinčiću prije nekoliko tjedana odjednom počela tamnjeti gornja jedinica. Zubić dobiva prilicno intenzivnu sivu boju. Stomatologica na pregledu nam je protumacila da se ne radi o karijesu i da zub nije potrebno popravljati, nego da vidimo daljni tijek "kvara", tj. hoće li ga početi boljeti. Njezina je pretpostavka da je zub udaren i da je poceo odumirati. U nasem se prisustvu to nije dogodilo, no, buduci da nam sin ide u vrtic, ne mozemo sa sigurnoscu negirati mogucnost pada (on tvrdi da se nigdje nije udario). Drugi su mu zubi doista zdravi i bijeli, pa nas brine ova pojava i moze li se ipak ukloniti. Inace, prve je zubice dobio u dobi od tri do cetiri mjeseca.

Unaprijed zahvaljujem!

Dr.sc. Silvana Jukić

29.03.2003. 17:28

Vrlo vjerojatno je Vaš stomatolog u pravu. Treba ispitati da li je zub vitalan i postupiti u skladu s nalazom. Ako je živac odumro takav zub se liječi, ukoliko je moguće zbog dobi djeteta. Ako nije moguće liječiti zub zbog nekoperativnosti djeteta takav zub se ostavlja otvoren do izmjene zuba. Ako je zub vitalan (živac nije odumro) zub se samo kontrolira.