Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


žuti zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Antun

02.03.2003. 14:56

Poštovani!
Imam žute zube i zbog toga neugodan osjećaj. Molim Vas, rade li izbjeljivanje zubi svi privatni stomatolozi i koliko je to izbjeljivanje učinkovito, odnosno je li moguće tim tretmanima postići, odnosno povratiti bijelinu zubima i u kolikoj mjeri. Ujedno me zanima koliko traje postupak izbjeljivanja zubiju kod stomatologa i zahtjeva li taj postupak ponavljanje.
Antun

Dr.sc. Silvana Jukić

03.03.2003. 21:34

Mislim da bas svi privatni stomatolozi ne rade izbjeljivanje zuba, ali to nije razlog da vi ne potrazite one koji to rade. Učinkovitost ovisi o uzroku tamnije boje zuba i intezitetu obojenja. Ako se pravilno izvodi i poduzmu mjere opreza postupak nije štetan za zube i zubno meso. Obično učinak izbjeljivanja se izgubi tijekom vremena (do 3 godine) pa ga je potrebno ponoviti. Trajanje postupka ovisi o metodi koju stomatolog provodi, kombinira li se izbjeljivanje u kući i koju otopinu za izbjeljivanje koristi.

Antun

10.03.2003. 12:25

Da, hvala Vam na odgovoru ali negdje sam procitao u pisanju jednog privatnog stomatologa da se izbjeljivanje pomoću karbamidperoksidnog gela izvodi samo jedanput u životu i ne ponavlja se. A Vi pišete da se to izbjeljivanje može ponavljati npr. nakon tri godine. Još Vas molim da odgovorite koliko je ono doista učinkovito. Srdačno

Dr.sc. Silvana Jukić

16.03.2003. 14:58

Učinkovitost ovisi o uzroku obojenja zuba.
U većini slučajeva obojanost zuba se vraća nakon, prosječno, tri godine. To je stoga što hranom i pićem unosimo pigmente koji uzrokuju obojenje zuba a i godinama se stanjuje vanjski zaštitini sloj zuba - caklina, pa boja dentina koji godinama tamni sve više prosijava.
Ako se poduzmu sve mjere opreza i zaštite izbjeljivanje se može ponavljati. Pri tome treba paziti da se ne pretjera u intezitetu postupka ili jer iznad točke zasićenja sredstvom za izbjeljivanje dolazi do razgradnje tvrdih zubnih tkiva. O tome bi trebao biti upućen stomatolog koji radi izbjeljivanje i ukoliko izbjeljivanje ne ide treba stati s daljnjim postupkom.

Antun

02.04.2003. 11:23

Dr. Jukić, hvala na Vasim informacijama koje dajete korisnicama ove web stranice. Kad je već riječ o izbjeljivanju zubi, kako će se ono odraziti kod odredjenih zubnih ispuna. Stomatolozi, naime, obično kod liječenja zubiju i kod njihovog punjenja ispune zub bojom u skladu s bojom zuba. Ako se već zubi izbjeljuju hoće li se kod njihovog izbjeljicvanja izbjeliti i zubne ispune ili pak one ostaju one boje kakve su i bile. Tada će po svemu sudeći biti estetski uočljiva razlika zubnih ispuna i boje izbjeljenih zubi.
Hvala