Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


trajni zubi - kada?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bojana

29.11.2002. 21:57

Postovani!
Moja kcerka ima 6 i pol godina i vrlo je zabrinuta zato sto joj se jos niti jedan mlijecni zubic ne klima (vrsnjaci su joj vec izmjenili gotovo sve zubice!). Svi su joj zubici zdravi, jedino sto su se s rastom celjusti razmakli, prorijedili.
Starije dijete mi ima 8 godina i tek dva trajna zuba, jos jedan mliječni mu se upravo klima. Niti on nikada nije imao karijes i ti mlijecni zubici su mu jos uvijek vrlo lijepi... no ipak i mene vec zabrinjava je li takvo usporeno opadanje mlijecnih zubica znak nekakvog nedostatka u organizmu? Spominje se nedostatak D-vitamina, kalcija i sl... Ima li razloga za zabrinutost?
I jos jedno pitanje... mojem najmladjem djetetu koje ima 17 mjeseci zubici takodjer usporeno nicu, ima ih tek 7. Moze li se to smatrati normalnim?
Unaprijed vam hvala!

Dr.sc. Silvana Jukić

30.11.2002. 23:34

Kod Vas se očito radi o genetici. Ne mojte se zabrinjavati jer vršnjaci sa 6 i pol godina sigurno nisu izmjenili sve zube (možda samo prednje). Usporeno nicanje i izmjena zuba imaju i svoje prednosti - zubi su duže zaštićeni okolnim tkivom i bolje su mineralizirani te se teže kvare kad izniknu.