Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


umjetna kost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirna

09.12.2004. 13:32

U slučajevima nestajanja prirodne kosti uslijed parodontoze, vađenja zuba ili nekih drugih razloga postoji umjetna zamjena kosti. Koriste se već nekoliko godina više vrsta umjetne kosti. Koristi se najčešće materijal hydroxylapatite zrnca ili pasta koja se stavlja direktno u ranu nakon vađenja ili na mjesto parodontološke operacije odnosno džepa, za regeneraciju nove kosti.

Postovani,
Mozete li malo blize objasniti ovu metodu regeneracije, da li se moze svaka zubna kost regenerirati ?
Zanima me kako se stavljaju ova zrnca ili pasta, da li se ubrizgavaju u ranu ili kojom metodom ?
Koliko treba vremenski da prode da bi se kost regenerirala?
Da li svaki stomatolog radi po ovoj metodi ili samo specijalisti za paradontologiju ?

Hvala

dr.sc. Silvana Jukić

07.01.2005. 09:27

Postoji nekoliko vrsta koštanih transplantata kojima se nastoji stimulirati regeneracija kosti: autogeni transplanti - od iste osobe s jednog mjesta na drugo; alotransplantati - s jedne osobe na drugu; heterotransplantati - s jedne vrste na drugu; te aloplastični materijali -umjetni materijali. U zadnju skupinu spadaju hydroxylapatite zrnca i paste.
Danas ne postoje čvrsti znanastvni dokazi o svrsishodnosti takvih postupaka. Kontrolirane kliničke studije i histološka istraživanja su malobrojna i njihovi rezultati su oprečni. Uglavnom se spominje malo novostvorene kosti. Biološki temelji takvih postupaka do danas nisu objašnjivi te se u stručnim krugovima primjena tih postupaka ne zagovara.
Što se tiče postupka, umjetni materijal se postavlja u defekt u tijeku operativnog zahvata - kiretaže, tj. kirurškog čišćenja, a to kod nas rade, ipak, specijalisti parodontolozi ili kirurzi.