Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Vađenje zuba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nana30

16.03.2016. 19:35

Poštovani,
trenutno sam u inozemstvu i prije nekoliko dana imala sam velike smetnje oko donje šestice: boljela me je kost i desni, korijen zuba je pulsirao, zub se lagano klimao. Iako se bol treći dan smanjivala, naručila sam se u privatnoj klinici gdje su mi slikali zub i rekli da je korijen u jako lošem stanju. Zatraženo je i drugo mišljenje pa su me poslali i na pregled stručnjakinji iz endodoncije koja mi je potvrdila isto: ako se zub i ide liječiti, vrlo je velika šansa da će ga na kraju morati izvaditi (omjer 70-30).
S tim zubom imala sam problema, nosim već drugu plombu koja pokriva velik dio zuba. Živac mi je davno izvađen. Iako me nikada nije bolio, znala sam povremeno osjećati da se u zubu "nešto događa", tj. kao da sam osjećala tkivo.

Ono što je problematično na rtg-u jest da se vidi da je jedan kanal popunjen (liječen), a drugi ima čudan i neravan, čak valovit oblik. Zubarica pretpostavlja da je taj dio kalcificirao i da mi moj zubar, kada je punio kanale, nije mogao ni doći do/naći ovaj kanal.

Sutra sam zakazana za vađenje zuba jer mi to i smanjuje troškove, a u Hrvatsku se vraćam za 7 mjeseci.
Zubarica mi je rekla da je zub u jako lošem stanju (iako izvana izgleda u redu) i da, iako nije pobornik vađenja zubi, smatra da u mom slučaju nije toliko strašno jer je bolje da se sačuva kost da bi se kasnije mogao staviti implantant.
Iako Vam se kasno javljam za mišljenje, svakako bih voljela čuti savjet.
Zahvaljujem.

Dean Cekić, dr. med. dent.

16.03.2016. 20:45

Poštovana,

s obzirom na sve što ste napisali, mogu se samo složiti sa kolegama.

Ako se na tom mjestu planira staviti implantat, uobičajeno se radi augmentacija alveole za vrijeme vađenja.

Lolica144

07.06.2016. 22:45

Poštovani doktore, jučer 6.6. Mi je izvađena donja desna šestica, skoro sat vremena mi je vađen zub, tokom dana nije toliko jako bolilo, ali noc je bila katastrofalna, temperatura, groznica.. ni tablete za snižavanje temperature nisu pomogle, danas su bolovi nesnosni, bila sam ponovno kod zubara veli da je sve upaljeno dao mi kutiju klavocina, ali mene brine rana, jos uvijek ima sukrvice i nesto bjelkasto i smedje po rani, doktor na to ništa nije rekao, a ja se sekiram.. Možete li mi Vi reći o čemu bi se moglo raditi?

Dean Cekić, dr. med. dent.

11.06.2016. 14:35

Poštovana,

Ja mislim da se radi o boli koja je uzrokovana zahvato i normalna je kao komplikacija kod ove vrste zahvata.

Standardna terapija je kombinacija ibuprofena i paracetamola svakih 8 sati 3 dana.

Također sam uvjeren, da ste, dok sam ja vidio Vaše pitanje Vi više manje zdravi.

happy

Lolica144

20.06.2016. 01:00

Poštivani, donja desna šestica koja je izvađena 6.6. kako veli dr lijepo zacijeluje, jos pomalo boli, jer se sve bilo upalilo, 16.6. mi je izvadio korijen gornje lijeve četvorke (zub je prije dosta godina bio pukao i doktorica je bila samo prerezala ostatak zuba, pregledom je ustanovio novi doktor koji je vadio i šesticu, da je ostao komadić te četvorke, no na kraju je to bio cijeli korijen) sinoć sam otekla, ugrušak je bio veći od zuba u jednom trenutku a u blizini nemam dežurnog stomatologa, u pon također moj doktor ne radi, ne znam kako da si pomognem da splasne, s nutarnje strane mi izgleda kao afta i pecka. Možete li mi vi što savjetovati?

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.06.2016. 14:20

Poštovana,

moj savjet je da hladite izvana, pomoću hladnih obloga.
Ako se naticanje nastavi ili poveća, obavezno morate doktoru i na eventulani antibiotik.

Kate18

01.10.2016. 17:10

Poštovani,
prije 10-ak godina ispunjeni su mi kanali gornje desne šestice. Nakon toga sam povremeno osjecala laganu bol u tom zubu( i dan danas to osjecam). Snimka je pokazala da su kanali u redu ispunjeni ali da se u korjenu jednog kanala nalazi nakupina bakterija. Stomatolog predlaze da ne poduzimamo nista dok bol nije jaka jer je inace jedino rjesenje vađenje tog zuba. Ono što mene zanima je je li moguce od tog zuba osjecati vrtoglavicu u desnoj strani glave?
Hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

12.10.2016. 13:10

Poštovana,

Mislim da zbog zuba ne ossječate vrtoglavicu.
Također sam stava da se upalni proces na vrhu korjena zuba ne može tolerirati.
Pa ako je vađenje jedina opcija, predlažem Vam da zub izvadite.