Mediteranska prehrana s promjenama načina života smanjuje rizik od dijabetesa za 31%

Mediteranska prehrana, u kombinaciji sa smanjenim unosom kalorija, umjerenom tjelesnom aktivnošću i stručnom podrškom za gubitak težine, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 31%, tvrde rezultati nove studije.
Prethodna istraživanja povezala su mediteransku prehranu - koja naglašava visok unos voća, povrća, cjelovitih žitarica i zdravih masti, umjeren unos mliječnih proizvoda i nemasnih proteina te mali ili nikakav unos crvenog mesa - s boljim zdravstvenim ishodima, uključujući smanjeni rizik od dijabetesa tipa 2 kroz poboljšanu osjetljivost na inzulin i smanjenu upalu.
Sudionici u istraživanju bili su u dobi od 55 do 75 godina, imali su prekomjernu težinu ili su bili pretili i imali su metabolički sindrom, ali nisu imali dijabetes tipa 2 na početku istraživanja.