Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od demencije kod osoba s visokim genetskim rizikom

Rezultati nove studije sugeriraju da mediteranska prehrana može pomoći u smanjenju rizika od demencije. Naime, studija je otkrila da su ljudi s najvećim genetskim rizikom za Alzheimerovu bolest imali više koristi od mediteranske prehrane, pokazujući veće smanjenje rizika od demencije u usporedbi s onima s nižim genetskim rizikom.
Poznato je da Alzheimerova bolest ima snažnu genetsku komponentu, s nasljednošću procijenjenom na do 80%. Jedan gen, apolipoprotein E (APOE), pojavio se kao najjači genetski faktor rizika za sporadičnu Alzheimerovu bolest - češći tip razvija se kasnije u životu i ne nasljeđuje se izravno u predvidljivom obrascu. Ljudi koji nose jednu kopiju varijante APOE4 imaju 3 do 4 puta veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Ljudi s dvije kopije varijante APOE4 (nazvane APOE4 homozigotni) imaju 12 puta veći rizik od Alzheimerove bolesti od onih bez nje.
Zaštitni učinak mediteranske prehrane bio je najjači u skupini visokog rizika s dvije kopije genske varijante APOE4, što sugerira da prehrana može pomoći u ublažavanju genetskog rizika.
Smatra se, da ovi rezultati sugeriraju da bi prehrambene strategije, posebno mediteranska prehrana, mogle pomoći u smanjenju rizika od kognitivnog pada i sprječavanju demencije širokim utjecajem na ključne metaboličke puteve.
Izvor:
Nature Medicine