Svakodnevni unos crnog kima poboljšava lipide u krvi i smanjuje rizik od pretilosti
Izgleda da, Nigella sativa (crni kim), začin koji se dugo koristi kao ljekovita biljka u tradicionalnoj medicini zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih učinaka, može pomoći u poboljšanju lipidnog profila, pokazuje nova studija.
Naime, pokazalo se, da su osobe koje su konzumirale 5 g praha crnog kima dnevno - otprilike žlicu - tijekom 8 tjedana imale značajno smanjenje razine triglicerida u krvi, LDL kolesterola i ukupnog kolesterola. Osim toga, razina HDL kolesterola se povećala.
Poboljšanja profila lipida u krvi poput ovih povezana su s manjim rizikom od srčanih problema i prerane smrti.
Jednako tako, pokazalo se, da ekstrakt sjemenki crnog kima inhibira adipogenezu - stvaranje i sazrijevanje masnih stanica - blokirajući i nakupljanje kapljica masti i proces diferencijacije.
Smatra se, da ova studija snažno sugerira da su sjemenke crnog kima korisne kao funkcionalna hrana za sprječavanje pretilosti i bolesti povezanih s načinom života.