Visok unos umjetnih sladila povezan s bržim kognitivnim padom

Neke zamjene za šećer mogu imati neočekivane posljedice za dugoročno zdravlje mozga, sugeriraju rezultati nove studije. Studija je ispitala više vrsta umjetnih sladila te otkrila da su ljudi koji su konzumirali najveće količine doživjeli brži pad u razmišljanju i pamćenju u usporedbi s onima koji su konzumirali najmanje količine.
Veza je bila još izraženija kod osoba s dijabetesom. Iako je studija pokazala vezu između upotrebe nekih umjetnih sladila i kognitivnog pada, nije dokazala da su oni uzrok.
Umjetna sladila ispitana u studiji bila su aspartam, saharin, acesulfam-K, eritritol, ksilitol, sorbitol i tagatoza. Uglavnom se nalaze u ultra-prerađenoj hrani poput vode s okusom, gaziranih pića, energetskih pića, jogurta i niskokaloričnih slastica. Neki se koriste i kao samostalni zaslađivači.
Kada se promatraju pojedinačna sladila, konzumiranje aspartama, saharina, acesulfama-k, eritritola, sorbitola i ksilitola povezano je s bržim padom ukupne kognitivne funkcije, posebno pamćenja. Nije pronađena veza između konzumacije tagatoze i kognitivnog pada.
Izvor:
Neurology